Yumurta masum çıktı

Sağlık
yumurta

Yeni bilimsel çalışmalar, genetik yatkınlığı bulunan kişilerde dahi yumurta yemenin kalp krizi riskini arttırmadığını gösteriyor.

Kolesterollü beslenmenin veya her gün bir yumurta yemenin, koroner kalp hastalığı riskinin artmasında etkisi yok. Ayrıca, Fin halkı arasında yaygın olan ve kolesterol metabolizmasını etkileyen “APOE4” fenotipiyle de bağlantısı bulunamadı. Araştırma Eastern Finland Üniversitesi’nde yapıldı (American Journal of Clinical Nutrition). Finlandiya’da kalıtsal APOE4 yaygınlığı oldukça fazladır ve nüfusun yaklaşık üçte biri bu geni taşımaktadır. Ancak bu nüfus grubu içinde yüksek kolesterol alımı ve kardiyovasküler hastalık riski arasında henüz bir bağlantı ortaya çıkmadı.

Araştırma, APOE4 taşıyıcısı olsun ya da olmasın, araştırmaya katılan kişilerin tamamında yüksek kolesterol alımı ve kardiyovasküler hastalık riski arasında bağlantı olmadığını gösterdi. Dahası, kolesterol alımının önemli kaynaklarından biri olan yumurta tüketiminin, koroner kalp hastalığı riski ile ilişkili görülemedi, aynı zamanda kolesterollü beslenme şah damarların duvarlarının kalınlaşmasıyla bağlantısı bulunmadı. Bu damarlarda cidar kalınlaşması, beyinde inmelere neden olabiliyor.


Bulgular, yüksek kolesterollü beslenmenin kanda yüksek kolesterol taşımaya yatkın genetik özelliklere sahip kişilerde dahi kardiyovasküler hastalık riskini arttırmadığını ortaya koydu. Kontrol grubundaki kişiler günde yaklaşık 520 mg yüksek kolesterole ürünle  beslendiler ve günde ortalama bir yumurta yediler.