Robot nöbetçi devriyede

Teknoyaşam
Robot nöbetçi devriyede

Gerçek zamanlı görüntü işleme konusunda çalışan İnfoDif’in kurucu ortağı Kerem Çalışkan ile ODTÜ Teknopark’taki ofisinde konuştuk

2005 Aralık ayında Eren askerden dönmüştü. Son çalıştığım firmadan ayrılalı neredeyse 2 yıl olmuş ve illa kendi işimi kuracağım modelinde dolanıp duruyordum. Eşim Gözde ilk çocuğumuza hamileydi ben ise düzgün geliri olan (maaş+SGK) bir işe girmem için yapılan baskılara direnmekle meşguldüm...”

Böyle başlıyor Kerem Çalışkan’ın arkadaşı Salih Eren Parlakgümüş ile birlikte İnfoDif’i kurma öyküsü.. Eren aynı zamanda Zakkum Grubu’nun gitaristi..2012 yılında E-tohum’un ilk 15’inde yer alarak dikkatleri üzerine çeken InfoDif, yaklaşık 6 senedir gerçek zamanlı görüntü işleme ve video analizi yazılımları geliştiriyor.. ODTÜ Teknopart’taki ofislerinde konuşuyoruz Kerem Çalışkan ile. Daha üniversitede öğrenci iken görüntü işleme konusuna ilgi duyduğunu anlatıyor. “Bugün dünyada sadece 7-8 firma var bizim yaptığımızı” diye ekliyor. Gerçek zamanlı görüntü işleme, kameralardan gelen görüntülerin, bir yazılım vasıtasıyla kullanıcıya raporlanması demek.


Akıllı şehircilik

Çalışkan “sadece görüntü işleme alt yapısı alanında 3 yıl boyunca çalıştık. İlk projelerimizi savunma sanayi alanına yönelik hazırladık. 2013 yılında iki yatırım aldık ve sonrasında üretim sürecine girdik. Yatırım miktarı 1 Milyon Dolar civarında” diyor.

İnfoDif’i güvenlik alanında çalışmaya yönelten unsuru Çalışkan şöyle açıklıyor: “Baktık Türkiye füzelere milyonlarca dolar harcıyor ama karakolları dökülüyor. O zaman kendi çapımızda ne yapabiliriz diye harekete geçtik ve güvenlik sistemleri konusuna odaklandık

İnfoDif şu anda akıllı şehircilik kapsamında, konutların ve sitelerin güvenliğini, çevre güvenliğini sağlamaya yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor. Çalışkan “yaptığımız ürün sayesinde evde yabancı birinin olduğu, ailede bakıma muhtaç birinin düşmesi veya ufak ev kazası geçirmesi, yangın gibi durumlar alarm olarak kullanıcılara iletilebilecek” diyor. Ve ekliyor: “sadece yüz tanıma sistemi için yaklaşık 3 yıllık bir ARGE çalışması gerçekleştirdik ve bunun için 1,5-2 milyon doların üzerinde bütçe ayırdık.”

Medikal görüntüleme

Yanı sıra, medikal alanda da çalışmaları mevcut. Peki bunlar neler:

Örneğin medikal görüntüleme cihazlarından gelen görüntülerin depolanıp, doktor ve hastane dışında görevli personele ulaştırılmasına yönelik çalışmalar. Çalışkan bu konu ile ilgili olarak 20’ye yakın hastane ile çalıştıklarını belirtiyor.

Bir diğer odaklandıkları konu video güvenlik sistemleri. Burada yapılan şey, video güvenlik sistemi olan yapıların sistemlerine dahil olarak, kendi sistemimizi de buraya eklemek. Çalışkan “Yani donanımın bağımsız hale getirilmesi denilebilir. Gerçek zamanlı görüntü işleme sistemi ile, yanlış alarm verilmesinin önüne geçilmiş olunuyor. (bayrak dalgalanması, rüzgar vb.)” diye ekliyor

Infodif’in teknoloji ihracatı da yavaş yavaş başladı. Şu anda Güney Kore’ye bu teknolojiyi ihraç edilmiş durumda. Hapishanelerde kullanılıyor.

İnfodif’in, Suudi Arabistan’da ve Türki Cumhuriyetler’de distribütörlükleri mevcut.

 Tünellerde kazalara karşı

Ayrıca Türkiye’de yapılan tünellerde, meydana gelebilecek tüm tehlike ve kazalara yönelik bir uygulamaları var. Üstelik yerli tek üretici olarak bir uygulama geliştirdiklerini söylüyor Çalışkan.

 

Özlem Yüzak