İlkel insanların DNA’sı kemik olmadan da saptanabilecek

Öne Çıkanlar Yaşam Bilimleri
İlkel insanların DNA’sı kemik olmadan da saptanabilecek

İnsanlığın tarihöncesi dönemlerini aydınlatmak çok kolay değildir. Sonuçta ilkel insanlara ait fosilleşmiş kemikler kolay bulunmuyor. Max-Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden (MPI) Matthias Meyer, yeni bir yöntem denedi.

Araştırmacı 14.000 – 550.00 yıl arasında değişen buluntu yerlerinden alınan toprak örneklerini analiz ederek beş tanesinde ilkel insanlara ait kalıtım buldu. Tortuldaki bazı içeriklerin DNA’yla birleştiğini biliyoruz, kalıtım parçaları fosil izler bırakmayan yumuşak dokulara ait diyor Meyer. Kalıtımların birçoğu hiçbir canlıya sınıflandırılamamış, sınıflandırılanların ise büyük bir kısmı mikroorganizmalara ait. Fakat antropologlar aralarında mamut, tüylü gergedan ve mağara sırtlanının da yer aldığı çeşitli memelilere ait genetik izler saptamışlar. Meyer’in grubu özellikle de hücrelerin enerji ihtiyacından sorumlu olan mitokondriyal DNA üzerinde yoğunlaşmış. Bu DNA çok küçük olmasına rağmen, memelilerdeki yüksek gelişim hızı nedeniyle oldukça bilgilendiricidir.

Kazı yerlerindeki toprak örneklerinde araştırmacılar dördü Neandertal’e bir tanesi de Denisova insanına ait beş kalıtım tespit etmişler. Örneğin daha önce sadece hayvan kemiği ve alet bulunan Trou Al’Wesse mağarasındaki (Belçika) tortulda Neandertal genleri bulunmuş. Artık tortuldaki DNA izlerine bakarak buluntu yerlerinde ilkel insanların varlığı hakkında bilgi edinebileceğiz. Bu daha önceki yöntemlerle mümkün değildi diyor Svante Pääbo (MPI Evrimsel Genetik bölümü müdürü). Yıllardır oda sıcaklığında saklanan tortul örneklerinde dahi DNA bulunmuş.


Günümüzde geçerliliğini en fazla koruyan Out-of-Africa teorisine göre Homo soyu Afrika’dan dünyaya yayılmıştır. İlk olarak 1,9 milyon yıl önce Homo erectus Asya ve Avrupa’ya göç etmişti. Tahminlere göre bu insan türünden Avrupa’da Neandertal, Afrika’da Homo sapiens gelişmişti. Bu modern insan 60.000-70.000 yıl önce Afrika kıtasını terk etmişti.

Denisova insanı birkaç yıldan bu yana biliniyor. Rus arkeologlar 2008 yılında Güney Sibirya’da bir kemik ve birkaç diş bulmuşlardı. Denisova Neandertal’in uzak bir kardeş grubuydu. Bunlar özellikle de Avrupa ve Batı Asya’da yaşamlarını sürdürürken, Denisova Doğu Asya’da göçmeye devam etmişti. Denisova insanının 40.000 yıl kadar öncesine kadar Orta Asya’daki Altay dağlarında yaşadığı tahmin ediliyor. Bugüne dek elde edilen bilgilere göre Denisova insanının soyu bu tarihten sonra tükenmiştir.

Kaynak