Penisilin alerjisi ‘süper bakterilere’ davetiye çıkarıyor

Öne Çıkanlar Yaşam Bilimleri
Penisilin alerjisi ‘süper bakterilere’ davetiye çıkarıyor

En eski antibiyotik olan penisilin, bulunuşundan bu yana hastanelerin vazgeçilmezidir. Doksan yılı aşkın bir süredir hastalar penisilinle bakterilerden korunuyor. Fakat bu antibiyotik, penisilin alerjisine sahip kişiler için zararlı olabiliyor. Ayakta veya yatılı olarak tedavi görenlerin yaklaşık olarak yüzde onu penisilin alerjisine sahip olduklarını söyleseler de bu sayının gerçekte ne kadar olduğu tartışmalı. Çünkü araştırmalar, alerjik olduğunu söyleyen hastaların %75-90’ının gerçek alerjiye sahip olmadıklarını ve sorunsuz olarak penisilinle tedavi edilebileceklerini gösterdi.

Ancak alerjik hastalara alternatif ilaçlar, çoğunlukla da geniş spektrumlu antibiyotik verilmekte. Peki ama bu tür alternatiflerin kullanılması hastalarda ne gibi sonuçlar doğurabilmekte?

Massachusetts Genel Hastanesi’nden Kimberly Blumenthal penisilin alerjisi ve dirençli süper mikrop arasında bir bağlantı olabilir mi diye sordu. Alerjik olan 64.141 kişinin ve penisilin alerjisine sahip olmayan 237.258 kişinin verileri incelendi. Araştırmanın başında hiç kimse ne metisilin dirençli hastane mikrobu Staphylococcus aureus (MRSA) veya Chlostridium difficile bakterisine bağlı enfeksiyon geçirmemişti. Altı yıllık araştırma süresince araştırmaya katılanlara kaç kez antibiyotik yazıldığı, hangi ilaçları aldıkları veya MRSA veya C.difficile enfeksiyonuna yakalanıp, yakalanmadıkları takip edildi.


Değerlendirmeye göre katılımcılardan 1345’ine MRSA bulaşmış ve 1688 kişide C.difficile enfeksiyonu gelişmişti. Ama penisiline karşı alerjisi olanların daha fazla hastalandıkları ortaya çıkmış. Buna göre bu kişilerde C.diificile enfeksiyon riski %26, MRSA riski ise kontrol grubuna kıyasla yüzde 69 daha yüksek çıkmış.

Araştırmacılar enfeksiyon duyarlılığından, alternatif olarak alınan geniş spektrumlu antibiyotiğin sorumlu olabileceğini düşünüyor. Nitekim birçok bakteri ailesine karşı etkili olan bu ilaçların antibiyotik dirençliğini artırdığı bilinmekte. Ayrıca mide bağırsak sistemindeki yararlı mikropları öldürdükleri için de hastalar agresif enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale geliyor. Ne kadar çok çeşitli maddeler kullanılır ve ne kadar sık alınırsa etkiler de o denli şiddetleniyor.

Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak