Yaşlanmayı yavaşlatmanın sırrı yunuslarda mı?

Öne Çıkanlar Yaşam Bilimleri
Yaşlanmayı yavaşlatmanın sırrı yunuslarda mı?

ABD Deniz Kuvvetleri Deniz Memelileri Programı'ndan araştırmacıların Proceedings of the National Academy of Sciences'ta yayınlanan çalışmasına göre tüm yunusların aynı hızda yaşlanmıyor.

ABD ordusu, deniz mayınlarını tespit etmede, ekipman konuşlandırıp geri almada kullanılabilecekleri ve casus olarak hizmet verebilecekleri keşfedilen yunuslar üzerinde on yıllardır çalışıyor. ABD Deniz Kuvvetleri Deniz Memelileri Programı kapsamında yunuslar evcilleştiriliyor ve bu yunuslar hayatlarının çoğunu koruma altındaki alanlarda geçiriyor.

Beslenme ve sağlık durumlarına dikkat edilen bu yunusların ömrünün doğal yaşamdaki yunuslara kıyasla iki kat uzun olabildiği belirtiliyor. Yunusları iki buçuk yıldan fazla bir süre inceleyen araştırmacılar, yaşlanmayla birlikte yunuslarda, insanlarda olduğu gibi çeşitli değişimler gerçekleştiğini tespit etti ve insanlarda yaşlanma hakkında daha fazla bilgi edinmek için yunuslarda yaşlanmayı incelemeye başladı. Tüm yunusların aynı yerde yaşıyor, aynı besinleri tüketiyor ve aynı faaliyetlerde bulunuyor olmasının uzun vadeli yaşlanma etkilerini gözlemlemede araştırmacılara önemli bir avantaj sağladığı ifade ediliyor.


Yunuslardan alınan kan örneklerinde yaşla ilgili dört biyobelirteç (yunuslar yaşlandıkça değişen biyolojik unsurlar) bulundu ve yapılan analizler bu biyobelirteçlerin yıldan yıla değişim oranının yunuslar arasında farklılık gösterdiğini ve dolaysıyla yaşlanma hızının tüm yunuslar için aynı olmadığını ortaya koydu.

Araştırmacılar, yunusların insanlara oldukça benzemesi nedeniyle, yunuslarla yapılacak çalışmalar ile yaşlanma sürecini yavaşlatacak uygulamalar geliştirmenin mümkün olabileceğini düşünüyor.

Kaynak: https://phys.org/news/2020-08-dolphin-mammals-age.html