Arabistan Yarımadası’nın tetiklediği İran-Irak depremi Türkiye’yi etkiler mi?

Öne Çıkanlar Toplum Yerküre

Dün saat 21:18'de İran-Irak sınırında Halepçe kenti yakınında gerçekleşen 7,3 büyüklüğündeki deprem, Türkiye'nin doğu ve güneydoğusundaki illerde de hissedildi. İlk belirlemelere göre İran ve Irak'ta 207 kişi hayatını kaybetti, 1700 kişi de yaralandı. Deprem sonrası bölgede 70 bin kişinin yardıma muhtaç olduğu belirtiliyor.

TSK ve Kızılay yardım için Süleymaniye'ye ekip gönderdi. Türkiye'nin güney illerinin yanı sıra İran, Suriye, Kuveyt, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde de hissedildi.

Artçı sarsıntılar


Depremin ardından bölgede üç artçı sarsıntı daha meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre, saat 00:33'te 4,8, saat 01:31'de 4,6 ve saat 02:37'de 4 büyüklüğünde artçı sarsıntılar kaydedildi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde korku

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Mardin, Siirt, Şırnak, Batman ve Hakkari'de ciddi bir deprem paniği yaşandı. İlk etapta depremin bu bölgede bir ilde meydana geldiği düşünüldü. İnsanlar korku içinde sokağa akın etti. Ancak daha sonra depremin Diyarbakır'a yaklaşık 1.000 km kara yolu mesafesinde bulunan Süleymaniye ve Halepçe kentleri arasında, Halepçe kentinin 30 km güneyinde meydana geldiği anlaşıldı. Celal Şengör’e göre, bu kadar uzakta gerçekleşmesine rağmen Güneydoğu Anadolu’da hissedilmesinin nedeni, söz konusu kentlerin de Doğu Anadolu fay hattı yakınında olması.

Arabistan Türkiye'ye 1,6 cm/yıl hızla yaklaşıyor

Celal Şengör bu depremin nedeni üzerine açıklamalarda bulundu:

“Türkiye’nin güneyinden geçen bir hat var. Bu hat İran'a doğru gidiyor. Biz buna Bitlis kenet kuşağı diyoruz. Bu hat boyunca Arabistan Türkiye'ye 1,6 cm/yıl hızla yaklaşıyor. Bu hat üzerinde bindirme depremleri oluyor. Yani Anadolu direkt Arabistan'ın üzerine bindiriyor ve Arabistan da onun altına giriyor. Buna mukabil İran ve Irak topraklarında bulunan büyük Zagros dağ zinciri, Arabistan Yarımadası'nın hareketi sonucu yükseliyor. Bu dağ kuşağının içerisindeki temel kırıldığı zaman da deprem meydana geliyor.”

Türkiye batıya doğru kayıyor

Fakat burada bize ilginç bir mesaj var. Arabistan Türkiye’ye doğru geldikçe, Doğu Anadolu Bölgesi, Kuzey Anadolu fay hattı ve Doğu Anadolu fay hattı arasında sıkışıyor. Yani, Türkiye batıya doğru kayıyor. Bu, Kuzey Anadolu fayı üzerinde 1939 Erzincan, 1941 Reşadiye, 1942 Erbaa, 1944 Bolu, 1967 Adapazarı, 1999 Gölcük ve Kaynaşlı depremlerine neden oldu. İran-Irak depreminin doğrudan Türkiye’deki fayları tetikleyebileceği konusunda olasılık az, ama Şengör bu depremin Kuzey Anadolu fayına yükleme yaptığının da altını çiziyor.