2. dozun ertelenmesi daha tehlikeli koronavirüs suşlarına yol açabilir mi?

Koronavirus Öne Çıkanlar Sağlık Son Dakika Bilim
2. dozun ertelenmesi daha tehlikeli koronavirüs suşlarına yol açabilir mi?

Artan COVID-19 vakaları, yavaş aşı uygulaması ve bazı ülkelerde daha fazla bulaşıcı koronavirüs varyantlarının ortaya çıkması, yakın zamanda izin verilen aşılarla koruma sağlamanın en iyi yolunun ne olduğu konusunda bilim insanları arasında tartışmaya yol açtı.

Bildiğimiz üzere COVID-19 aşılarının iki doz yapılması gerekiyor. Ancak iki doz arası ne kadar süre geçeceği konusunda bazı tartışmalar var. Bir fikre göre, iki doz arasındaki süre biraz uzatılmalı ki böylece daha fazla insan şu anda mevcut olan aşılardan ilk dozlarını alabilsin. Birleşik Krallık’taki uygulama bu. Yetkililer, her aşı dozu arasındaki süreyi üç veya dört haftadan üç aya kadar uzatmayı seçiyorlar.

Ancak araştırmacılar, diğer versiyonlarından daha bulaşıcı görünen yeni koronavirüs varyantları hakkında endişelerini dile getiriyor. Bazı uzmanlar, bu stratejinin virüsün zararlı şekillerde gelişmesine neden olabileceğinden endişe ediyor. Sözgelimi Amerika Birleşik Devletleri’nde yetkililer, ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) önerdiği iki doz arası süreye sadık kalmalarını tavsiye ediyor. Bu tavsiye, Pfizer-BioNTech’in aşısı için üç hafta ve Moderna’nın aşısı için dört hafta arayla iki atış.


İkinci dozun ertelenme uygulanması ise bazı uzmanları endişelendiriyor. Çünkü bu, virüsün zararlı mutasyonlarının ortaya çıkmasına neden olarak koronavirüse yalnızca kısmi bağışıklıkla ortalıkta dolaşan COVID-19’lu hasta sayısının artmasına yol açabilir.

Kaynak: Science News