Uyku kalitesinin beyin işlevini nasıl etkilediğini araştıran Hong Kong Üniversitesi (HKU) araştırmacılarına göre, yaşlı yetişkinlerde kötü uyku, beynin atıkları temizleme yeteneğini olumsuz etkiliyor.
Önceki araştırmalar, kötü uykuyu bilişsel gerilemeyle zaten ilişkilendiriyordu. Profesör Tatia M.C. Lee’nin ekibi ise beyinden atıkları temizlemekten sorumlu bir ağ olan glifatik sisteme odaklandı.
Bu sistem, özellikle insanlar yaşlandıkça beyin sağlığını korumada önemli bir rol oynamasıyla biliniyor.
Parkinson, Alzheimer ve epilepsi riski
Glifatik sistemdeki bozulmaların, kötü uyuyan kişilerde hafıza gerilemesine nasıl katkıda bulunduğunu inceleyen araştırmacılar, bu sistemde sorun yaşandığında zararlı proteinlerin beyinde biriktiğini ve bu sürecin Alzheimer, Parkinson ve epilepsi gibi nörolojik bozukluklarla bağlantılı olduğunu söylüyor.
Profesör Lee, "Uyku kalitesi, beyin aktiviteleri ve glifatik işlevler birbiriyle ilişkili. Uyku kalitesinin glifatik sistemi ve insan beyin ağlarını nasıl etkilediğini anlamak, yaşa bağlı hafıza değişiminin altında yatan nörofizyolojik mekanizmalar hakkında değerli bilgiler sunar,” diyor.
"Sonuçlar, uykunun glifatik sistem aracılığıyla insan beynindeki etkisini açıkça ortaya koyuyor, bu da yaşlı yetişkinlerde hafıza performansını etkiliyor" diyen Lee, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Bu nedenle, sağlıklı yaşlanmayı desteklemek için iyi uyku yoluyla etkili glifatik işleyişi sürdürmek çok önemli görünüyor.”