Zihnimizi güçlendirmenin 9 yolu

Öne Çıkanlar Sağlık
Zihnimizi güçlendirmenin 9 yolu

Yaşımız ilerledikçe eklemlerimizin ve ciğerlerimizin eski hünerlerini sergileyememesi doğaldır, ancak zihnimizin de aynı duruma düşmesi katlanılamaz bir durumdur. İşte bunu önlemek için uygulayabileceğiniz ya da unutmanız gereken bazı tavsiyeler:

Egzersiz yaşam kalitesini artırır

Bilim insanları, beyninizin uzun süreli sağlığı için yapabileceğiniz belki de en önemli şeyin düzenli olarak aerobik egzersizi olduğunu söylüyor. Koşu bandında attığınız deparlarla kalbiniz ve ciğerleriniz yorulsa da her adımınızda beyniniz daha da forma giriyor. Zihinsel sağlığınız için her gün en az yarım saatinizi egzersize ayırın.


Doğru beslenin

Çok fazla ya da çok az enerji beyninizin hassas düzeneğini sekteye uğratabilir. Düşük glisemik besinler, yani lif oranı yüksek, yağ ve protein oranı ortalama miktarda olan yiyeceklerin vücutta parçalanması, şekerli yiyecekler ya da nişasta gibi yüksek glisemik yiyeceklere göre çok daha yavaş gerçekleşir. Bağırsaklarda gerçekleşen sindirimin istikrarlı olarak sürmesi, beyne giden enerji akımının da daha sağlıklı olmasını sağlar ve beynin uzun süreli sağlığını ve performansını en uygun hâle sokar.

Kalori miktarını dengeleyin

Çok fazla yemek beyninizin ağır çalışmasına sebep olup uzun süreli hasarlara neler olabilir. Diğer taraftan çok az kalori almak da beyin işlevine zarar verebilir. Bazıları sıkı diyet yaptıklarında kendilerini mutlu hissetseler de aşırıya kaçan diyetin dikkat dağınıklığı, kafa karışıklığı ve hafızanın güçsüzleşmesi gibi olumsuzluklara yol açabilir.

Vücudunuza iyi bakın

Tip 2 diyabet ya da hipertansiyon gibi genellikle önlenebilir hastalıklar aynı zamanda beyninizi de etkiler. Bütün sitemi kapsayan sağlık sorunları, bilişsel zayıflama ve unutkanlıkla da bağlantılıdır. Örneğin sigara ya da doymuş yağdan uzak durarak kan dolaşımı sisteminizin sağlıklı çalışmasını sağlarsanız, yaş ilerledikçe beyne verilen hasarın da azaltılmasını sağlayabilirsiniz.

Güzellik uykunuzu ihmal etmeyin

Dinlenip rüya gördüğümüz sırada anılarımız filtreden geçer; kimisi atılır, kimisi kaydedilir. Yakın zamanda yapılan yeni bir araştırmaya göre uyumadığımız zaman proteinler sinapslarda birikiyor ve yeni şeyler öğrenmemizi de zorlaştırıyor. Ayrıca devamlı olarak kötü bir uyku çekmekle ilerleyen yaşlarda gerçekleşen bilişsel zayıflama arasında bir bağlantı da mevcut, ancak bu bağlantının rastlantısal olması da mümkün.

Balık yiyin

Bazı teorilere göre balığın hayatımıza girmesi, bilişsel yetkinliğimizin evrimiyle gerçekleşmiştir. Omega 3 gibi önemli yağ asitleri beyin fonksiyonları için çok önemli olduğu gibi, depresyon gibi zihni zayıflatan rahatsızlıkların tedavisinde de oldukça faydalıdır. Omega 3 içeren takviye hapların etkisi üzerine yapılan araştırmalarda ise net bir sonuç alınamamıştır. Bu yüzden keten tohumu, yağlı balık ve ot yiyen hayvanlarla beslenerek Omega 3 alabilirsiniz.

Stresi yaşantınızdan çıkartın

Stres, hipkampus ve hafızayla bağlantılı diğer beyin bölgelerini zararlı kimyasallarla kaplayarak beyne zarar verir. Kimi bilim insanlarına göre dengeli bir yaşam sürmek, yoga gibi aktivitelere katılmak, sosyalleşmek ve sanatla uğraşmak, stresin azalmasını sağlayarak unutkanlığı erteleyebiliyor.

Takviye haplardan uzak durun

Takviye hapların yanı sıra artık bildiğimiz multivitamin haplarının bile adı kötüye çıkmış durumda. Ginkgo ve melatonin gibi beyin haplarını da atın çöpe gitsin. Bu gibi haplar “doğal” olarak görülse de yüksek tansiyon, sindirim sorunu, doğurganlık sorunu ve depresyon gibi yan etkileri de yok değil.

Beyninizi zorlayın

Bulmacaların, sudokunun ve diğer zekâ oyunlarının beyninizi gerçekten formda tutup tutmadığı henüz kanıtlanmış değil. Ancak eğitimsizliğin, bilişsel zayıflamada oldukça etkili olduğu bir gerçek. Beynimizi bir şey öğrenmek üzere ne kadar çalıştırırsak yaşlandığımızda zihnimiz o kadar güçlü kalıyor. Yani asıl yapılması gereken, yeni bir şeyle uğraşmak; bilinmeyenin verdiği zorluk, aynı yapbozla defalarca uğraşmaktan çok daha fayda sağlıyor.

Derleyen: Sevda Deniz Karali

Kaynak