Her hafta 100 HBT, 11 keman, kültür gezileri ve söyleşiler

Orhan Bursalı
Her hafta 100 HBT, 11 keman, kültür gezileri ve söyleşiler

Ankara’da bir kültür odağı var. Her hafta satın aldıkları 100 HBT’yi gençlere dağıtan, çocuklara kemanlar, piyano ve viyolonsel hediye eden, kültür- arkeolojik gezileriyle ve Ankara’daki konserlere gezileriyle ülkeye katkıda bulunan Nejdet Özel ve arkadaşlarıyla söyleştik.

Nejdet Bey, siz ve arkadaşlarınız Ankara Cumok olarak, aynı zamanda Herkese Bilim Teknoloji’nin (HBT) yayılmasına, özellikle gençlerce okunmasına çalışan bir aydınlanma gönüllüsüsünüz... Şüphesiz bunun yanı sıra, kültürel etkinliklerle de arkadaşlarınızla ülkede bir fark yaratıyorsunuz... Öncelikle HBT'yi kimlere dağıtıyorsunuz ve kaç tane, nasıl bir örgütlenme ile?

Yanıt: Ankara Cumok, 28 Kasım 1995’te merhum Erol Geyran'ın Cumhuriyet Gazetesi'ne verdiği ilan ile 3 Aralık 1995’te kurulmuş Cumhuriyet Gazetesi okurları topluluğudur.


Cumhuriyet Gazetesi tarafından 1500 sayı yayınlanan ama önceki gazete yönetimi tarafından anlamsız bir şekilde kapatılan Bilim Teknoloji ekinin okur gözünde büyük bir değeri ve gücü vardı. Kapatılması okurları üzdü. Daha sonra çıkarılan ve adı Herkese Bilim Teknoloji olan dergi bu boşluğu çok iyi doldurdu. Adındaki herkese sözcüğüne uygun olarak toplumdaki herkesi kavradı. Böyle nitelikle bir derginin geniş kitlelerce okunmasını çok önemsiyoruz. Derginizin künyesinde yazılı M.Kemal Atatürk'ün “Manevi Mirasım Bilim ve Akıldır!” sözü bizim de çıkış noktamız. Toplumda bilim ve aklı egemen kılmak için HBT dergisi en güzel araç.

Ankara Cumok üstünlerin değil eşitlerin olduğu gönüllü bir topluluk. Bütün etkinliklerini dostluk, dayanışma ve imece ile gerçekleştirmekte. Her hafta 100 HBT dergi satın alıyoruz. Derginin ülke genelinde yaşadığı dağıtım sıkıntılarını biliyoruz. Her yerde zamanında bulunamıyor. Önceliğimiz derginin  üniversite gençliğince okunması. Aldığımız dergileri Ankara dışındaki (Hacıbektaş, Bolu, Uşak, Sivas vb.) yerlere kargoyla gönderiyoruz. (İndirimli kargo avantajlarımız sayesinde zorlanmıyoruz.) Son zamanlarda ilkokul öğrencileri arasında dergiye inanılmaz bir ilgi oluştu. Gönderdiğimiz okullardan çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Derginin satın alınması ve gerekli yerlere ulaştırılması arkadaşlarımızın katkılarıyla sağlanmaktadır.

Soru: En son Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Çocuk Senfoni Orkestrası'na bir viyolonsel armağan ettiniz Ankara Cumok olarak. Bugüne kadar kaç viyolonsel armağan ettiniz?

Yanıt: M.Kemal Atatürk'ün kurdurduğu bir gazetenin okurları olarak onun ilke ve devrimleri ile sözleri her zaman yolumuza ışık olmuştur. 5 yıl önce Ankara'da Uluslararası Şefika Kutluer Festivalinde izlediğimiz Eskişehir - Tepebaşı Belediyesi Çocuk Senfoni Orkestrası'ndan çok etkilendik ve bu orkestraya olanaklarımız ölçüsünde katkı vermek istedik. Tepebaşı Belediyesinin zaten ''şartlı bağış'' sistemi var. Orkestraya istediğiniz şekilde yardım edebiliyorsunuz. Bu orkestraya bugüne kadar 11 keman, bir piyano ve geçtiğimiz günlerde viyolonsel armağan ettik. İstekler belediye ile bizim olanaklarımız ölçüsünde birlikte saptanıyor.

Ayrıca yaz kurslarında çocukların eğitiminde kullanılmak üzere Hacıbektaş Belediyesi'ne 10, Kırklareli Belediyesi'ne 4 keman armağan ettik.

Soru: Tüm bunların yanı sıra, Ankara’daki konserlere ve tiyatrolara da toplu bilet alarak gidiyorsunuz. Hangi sıklıkla?

Yanıt: Tiyatro ve konser salonları ile müzeler Ankara Cumok'un âdeta buluşma yerleri. Özel ve devlet tiyatroları ile bale, opera ve CSO konserlerine topluca gitmekteyiz. Her ay en az 7-8 kültürel/sanatsal etkinliğe katılıyoruz. Festival dönemlerinde bu sayı 15- 20’ye kadar çıkıyor. Etkinlikler Ankara Cumok halkasının büyümesini beraberinde getiriyor. Bu da gençlerin sanatla, kültürle buluşmasının yolunu açıyor. Etkinliklere üniversite öğrencilerini mutlaka davet edip onlarla birlikte izliyoruz.

Ankara oturan ve okuyan yüzlerce çocuğun Anıtkabir'i görmediği, bir kez bile çocuk tiyatrosu izlemediği acı bir gerçek. Çocukların tiyatro izlemesi için en büyük destekçimiz Tiyatro Pembe Kurbağa. Gerek salonlarında gerekse okullarda oyunlarını zaman zaman Ankara Cumok için ücretsiz sergilemekteler.

Soru: Gezileriniz ve söyleşileriniz de eksik olmuyor...

Ankara CUMOK’un düzenlediği gezilerden biri Frig Vadisi’nde.


Yanıt
: Ankara Cumok olarak yaptığımız önemli etkinliklerimizden biri de kültür gezileri. Cumhuriyet Gazetesi yazarı Özgen Acar ile yaptığımız “Özgen Acar ile Tarihe Yolculuk” önemli projelerimizden. Bugüne kadar otuza yakın gezi gerçekleştirdik. Gezilerimize çok sayıda Cumhuriyet Kitapları ve Söylev götürürüz. Gezi boyunca bu kitapları armağan ederiz.

Ankara'ya dışardan grup olarak gelen iletişim içinde olduğumuz öğrencilerin tiyatro veya konser izlemesini sağlıyoruz. Bir anlamda onlara ev sahipliği yapıyoruz. Aydınlanma söyleşilerimiz her ay düzenli olarak sürmekte. Söyleşinin ardından konuşmacıların kitapları için imza etkinliği de düzenliyoruz.

Ankara Cumok olarak 4 yıl önce başlattığımızAskıda Kitap Var kampanyasıyla kurduğumuz kütüphanelerin sayısını anımsamıyoruz bile. En son Bolu - Kıbrıscık Belediyesi'nin kurduğu kütüphaneye katkıda bulunduk.

Soru: Motivasyonunuz nedir, paylaşır mısınız...

Yanıt: Bizim arkamızdaki en büyük güç M.Kemal Atatürk'tür. Yaşamı, mücadelesi, fikirleri ve eserleri bizim esin kaynağımızdır. “Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli kültürdür” diyen muhteşem bir öndere sahibiz. Bu cümlesi bile yapmamız gerekeni göstermekte. Kendimizi yurdumuza karşı borçlu görüyoruz. Bu borç asla bitmeyecek bir borçtur.

Ankara Cumok dostluk, kardeşlik ve dayanışma demektir. Bu anlamda dostlarımızla yan yana, omuz omuza yüzümüz aydınlık yarınlara dönük yürüyoruz durmaksızın.

Başarılar dileriz Nejdet Bey hepinize, örnek bir kültür topluluğu oluşturdunuz, bu bizi de mutlu ediyor, umarız bu etkinlikleriniz ve dayanışmacı yapınız Türkiye’ye örnek olur, ülkenin her yerinde benzeri topluluklar yeşerir...

Orhan Bursalı


Orhan Bursalı