COVID ‘beyin sisi‘ ile de vurdu

Editör ne diyor?

Unutkanlık, dikkat dağınıklığı ve kafa karışıklığı olarak kendini belli eden beyin sisini COVID-19’dan önce pek tanımıyorduk. Bilim insanları, COVID ile birlikte hayatımıza giren bu sorunu şimdi mercek altına aldı. Aslında beyin sisi sadece COVID ile bağlantılı değil, öncesinde de vardı. Bilincin bulutlanması olarak tanımlanıyor. Kimi kalıcı kimi geçici. Konunun uzmanlarından da görüş aldık. Bilişsel bozulmaya yol açacak kadar beyinde neler oluyor? Nasıl geçer? Prof. Dr. Marcel Meşulam ve Prof. Dr. Neşe Tuncer anlattılar. Reyhan Oksay hazırladı.

Yaşam sürenizi uzatmak elinizde

Biz demiyoruz. Japon bilim insanlarının iddiası. Biliyorsunuz Japonya yaşam süresinin en uzun olduğu ülkelerden biri. Osaka Üniversitesi bilimcileri: ‘Yaşam sürenizi uzatmak elinizde’ diyorlar. Ölümsüzlük biyolojik açıdan mümkün olmasa da –en azından bilimin bugünkü bulguları ışığında– yaşam süresini uzatmak mümkün mü? Ve gerçekte yaş yaşındasınız? Batuhan Sarıcan hazırladı.


Doğan Kuban hoca eski yazılarından birinde bakın ne diyor: “Bu toplumun dünyaya katılması için Anadolu halkının İstanbul’a gelmesi, hatta hali vakti yerinde olanların Paris’e gitmesi yeterli değil. Otomobil, gökdelen tarlası, elin uzantısı telefon, televizyon dizisi de yeterli olmuyor... Çağdaşlıkla ilgili yazı gelecek hafta Hollanda kıyaslaması ile sürecek..

Biliyorsunuz üniversiteler ciddi sorunlar içinde. Lale Akarun da “Rektör Seçimleri Sihirli Değnek mi?” diye soruyor: “Üniversiteler, rektör ve diğer akademik yöneticilerini yöneticinin yetkinlik ve yeterliklerini üniversite paydaşlarının katılımı ile açık ve şeffaf bir şekilde değerlendirerek belirleyebilmeli’ diye de ekliyor.

Tanol Türkoğlu bizi çok da uzak olmayan bir geleceğe ve insan yapay zekâ rekabetine götürüyor. ‘Şu anlamsız bilgisayar oyunları, evrensel baz ücreti finanse edebilir mi?’ diye sorarak. Dijital Helva’yı atlamayın.. Dijital Helva kavramınız da ilk kez kullanarak… Müfit Akyos’un yazısı komplo teorileri üzerine. Akyos yaklaşan seçimler öncesinde bu konuyu bilimsel verilerle dikkatimize getiriyor.

Işığını imeceden alıyor: Ankara Cumok

Ankara Cumok’ların ‘Askıda Kitap Var’ kampanyası 3 yılını geride bıraktı. 15 bini aşkın kitap ülkenin dört yanında gençlere ulaştırıldı. Grubun sözcüsü Nejdet Özer ile konuştuk…

2 damla cıva Kimyager Wetterhahn’ın sonu oldu: İki damla kimyasal yüzünden yitirilen bir değer olarak tarihe geçmişti Profesör Karen Wetterhahn, kromun insanlardaki zehir etkileri üzerine çalışmalarıyla tanınsa da bilim tarihi onu, şok edici bir olayla hatırlıyor. Laboratuvarında bizzat yaptığı deneyde eline bulaşan 2 damla cıva hayatına mal oldu. Ve onun ölümü laboratuvar güvenliği konusunda çığır açıcı etki yaptı. Bir bilim kahramanını tanıtıyoruz… Bilimsel ödüllerde kadınlar aleyhine cinsiyet eşitsizliği var. Kadınlar dikkate alınan 350 ödülün yalnızca %15’ini alabildi. Grafik Bilgi’de.

Mustafa Çetiner de ikinci yazısında ünlü patalog Thomas Hodgkin’in ilginç yaşam öyküsünü aktarmayı sürdürdü…. Diyetler yaşamın bir parçası. Diyet içeriğinin stres ve anksiyete üzerindeki etkileri ise göz ardı ediliyor. Kültür Üniversitesi’nden Pelin Cin yazdı.

Tarımda yoksul ülkelerle rekabetteyiz: İmalat sanayiinin genelinde olduğu gibi, tarımsal sanayilerde de küresel değer zincirine düşük katma değerli ürünler ve düşük birim fiyatlar ile eklemlenmiş durumda Türkiye. Durum vahim. Tarımsal üründe rekor ihracat yapıyoruz açıklamalarının perde arkası.. Ayrıca ihracatımızda önemli yer tutan tarımsal sanayilerde yurtiçi katma değerin payı da giderek aşınmakta. Dünyada tarımın katma değer yaratma kapasitesi en fazla aşınan ülkelerin başında Türkiye yer alıyor. Bayram Ali Eşiyok’un kaleminden.

Sıcak dalgalarına hazır mıyız?

Sıcak dalgaları erken geldi. Avrupa ve ABD aşırı sıcaklarla boğuşuyor. Bizde de durum pek farklı değil. Bu orman yangınlarını da tetikleyen bir unsur. Peki hazır mıyız bu sıcaklara? Hem sağlık hem toplumsal ve çevresel olarak? Bahçeşehir Üniversitesi’nden Dr. Melike Yavuz yazdı.

Omikron BA.4 ve BA.5 ile yine dünya sahnesinde... FDA’den küçük çocuklar için COVID aşılarına onay... Korona Gündemi’nde…

Bilim ve Beslenme sayfamızda bu hafta 3 farklı konu var: Aralıklı oruç diyeti kilo vermede gerçekten etkili mi? Yeni araştırma: D vitamini eksikliği demansa yol açıyor. Meyve ve sebze tüketimi çocuklarda hiperaktiviteyi azaltabilir. Murat Altaş derledi.

Osman Bahadır bilim üzerine kısacık bir piyes yazdı. Baktık önemli ve rahatlıkla okullarda okutulabilir, benzeri yeni senaryoların yolunu açabilir, öğretmenlere fikir verebilir, öğrenciler oynayabilir. Biz de aktaralım dedik. Buyrun karşınızda: Güneşi Durduran Adam…

Yelkenli bir gemiden okul olur mu? Olursa ne olur? Amatör denizci Hüsamettin Özenç’in bir hayali var. Eğitim açısından son derece önemli. Bakın neler anlatıyor..

Bebekliğimizi neden anımsamayız?

Hatırladığınız ilk anınız ne olabilir? Bazı insanlar için bu anı, ana okuluna gittikleri ilk gündür. Başkaları, bir yerlerini acıttıkları bir olayı anımsar. Kimileri ise kardeşlerinin doğduğu günü söyler. Peki bunların ortak özellikleri nedir? Ve bebeklik dönemindeki anılar neden dışa vurmuyor? Dergimizde. Meraklı Çocuk bu kez “Neden Ay bazı geceler yakın, bazı geceler ise uzakmış gibi görünür?” diye sordu. Mercan Bursalı’dan...

Triyas devrimi: Büyük yok oluşun ardından hayvanlar daha hızlı ve daha akıllı hale geldi… Şimdiye kadar yakalanmış en büyük tatlı su balığı hangisi? Hayvanlar Dünyası’nda. İslamiyet’in yükselişini tetikleyen büyük kuraklık... Küresel ısınmadan etkilenmeyen bir tür kutup ayısı...Yakınımızda keşfedilen 2 yeni süper dünya...Yeni kan testi ile Parkinson tanısı.. Nilgün Özbaşaran Dede’nin Araştırma Gündemi’nde...

HBT’ye 1000 yeni okur katarak, 8 TL’de kalmamıza katkıda bulunun… Bilgi teknolojileri şirketlerinden de çalışanları için her hafta toplum alım desteklerini bekliyoruz…

Bilimle ve sevgiyle…

GENÇLERE ÇAĞRI

Gençlere Dijital Abonelik Kampanyasına destekler

Şefik ve Mualla Alkan 25 gence, Güler Kızıltün babası Ali Kızıltün adına 10 tane gence dijital abonelik hediye ettikten sonra, okurumuz Turgay Yüktaş 4 gence, Mustafa Öngay 2 gence, Ahmet Fikret Torun 1 gence daha dijital abonelik hediyesinde bulundu.

En son, gerçekten büyük bir özveri ile her türlü yayın, kitap bilgi, aboneliklerle gelecek umudumuz gençleri desteklemeyi görev bilen, sanat, kültür ve arkeolojik gezi faaliyetleriyle de hepimizin ilgisini çeken Ankara CUMOK dostlarımız da 10 gence HBT Dijital abonelik hediye ediyor.

Gençler lütfen HBT’ye bir yıllık dijital abonelik hediyesine başvurun: İsminiz, yaşınız, yaşadığınız yer bilgileriyle ve e-posta adresinizle [email protected] adresine başvurun!