İnsanlığın karanlık yüzü: Kindarlık ve öç alma

Editör ne diyor?

Kazananı olmayan bir “oyun” olarak nitelendirilen kindarlık genellikle bir bumerang gibi. Ters tepme olasılığı yüksek. Peki evrim sürecinde neden yok olmadı? Üstelik kindarlık günümüzde yerini daha da sağlamlaştırdı. Neden?

2 yeni araştırma var bu konuda ve sonuçları çarpıcı:

• İnsanların yalnızca adaletsiz davranışlar sergileyenlere kin duymadığı, adaletli davranan insanlara da kin duyduğu ortaya çıktı. Bu özellikle kimliklerin saklı tutulduğu durumlarda daha sık görülüyor.


• İntikam almak için başkalarını cezalandırmak, cezalanan insanların ilerde size daha iyi davranmalarına yol açmıyor.

Konu ilginç. Biz de geniş bir yer ayırdık. İlgiyle okuyacağınızı düşünüyoruz. Reyhan Oksay hazırladı.

Doğan Kuban artık fiziken aramızda olmasa da söz verdiğimiz gibi yazıları ile bizimle. Çünkü bakıyoruz gerçekten yazdıkları eskimiyor. Bu hafta ‘gelecek dünyanın ortak koşulları’ başlıklı yazısını yayınlıyoruz. Kurtuluşun yolları üzerine bir nevi reçete. Kuban, “Geleceğin insanları dünyanın her yerinde aynı şekilde ‘big brother watching’ sultası altında robot gibi yaşamak istemeyebilirler. Fakat bu özgür kimlik özveri ve çaba gerektiriyor. Kişilerin böyle bir özgürlüğe sahip olabilmeleri için örgütlenmiş toplumların, yani her ulus-devletin teknolojide gelişmiş ülkelerle aynı çağdaş standartlara ulaşması gerekiyor” diyor.

Genel yapay zekâya giden yolun neresindeyiz?

Erdal Musoğlu ‘biz insanlar acaba daha ne kadar yeryüzünün en akıllı varlıkları olmayı sürdüreceğiz’ diyor, yapay zekânın evrimini irdelediği yazısında.

Pelin Dilara Çolak, Musoğlu’nun bıraktığı yerden alıyor ve “makineler sanat üretebilir mi?’ diye soruyor ve ekliyor sanat yapmak için hangi bilişsel yetenekler gerekli? Felsefi boyutu da işin içine kattığı keyifl i bir yazı karşınızda.

İnsan bildikçe özgürleşeceğine, kendini sınırlamayı tercih ediyor? Peki bunun nedeni ne? Tanol Türkoğlu bunu tümdengelimci insanın varlığına ve bu sayının azalacağına arttığına bağlıyor. Son derece düşündürücü bir bakış açısı... Kaçırmayın.

WiFi acaba miladını dolduruyor mu? Yerini ne alacak? Li-Fi ne peki? Türkoğlu’nun Dijitalem’inde başka neler neler var, bakın...

‘Şiddetin ekonomik etkisi 2020’de 14.96 trilyon dolara yükseldi (GPI-2020). Küresel GDP’nin %11,6’sına ve kişi başına 1,492 dolara karşı gelen bu kaynak insanlığın huzur ve refahı için güçlü bir fırsat maliyeti kaynağı olarak kullanılabilir mi?‘ Müfit Akyos, savaş ekonomisinin fırsat maliyeti üzerine yazdı.

Mustafa Çetiner, yazısında COVID-19 salgını ile ilişkili güncel gelişmelerden söz ederken, İlk önemli konu oldukça umut veren bir ilaç olan Malnupravir’ın umut veren ve Covid’i iyileştiren ilk ilaç olarak sonuçlarını açıklıyor.

‘Zorluklar, belirsizlikler, bezginlikler ve yaşam umudumuzu yitirdiğimizi düşündüğümüz zamanlarda, ortaklaşa çalışmamız ve bağlarımızı sıklaştırmamız gerekiyor. Yani Güney Afrikalılar gibi ubuntu yapmamız gerekiyor.. Yani “Ben, biz olduğumuz zaman ‘ben’im..” Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Sibel Çakır yazdı.

Kemal Kılıçdaroğlu ve yüksek yetenek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir’de Apaydınlık Bir Gelecek: Yeni Bir Siyaset, Toplum ve Emek Yüzyılı Fütürizm Çalıştayı’na konuk oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde TÜLOV tarafından organize edilen calıştayın açılışında konuşan Kılıçdaroğlu “En büyük kaybımız yüksek yetenekli insanlarımızın geleceklerini dışarıda aramasıdır” dedi. Toplantının konuşmacıları arasında Orhan Bursalı da vardı.

İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Cumhur Gültekin depreme dayanıklı bina çözümlerini anlattı.

Gıda alerjileri artışta. Ancak kulaktan dolma bilgilere yönelme yüzünden bu durum doğru şekilde teşhis ve tedavi edilemiyor. Gıda alerjisi ve intoleransı ile ilgili 5 yanlış bilgi. Bilim ve beslenme sayfamızda. Sevda Deniz Karali derledi.

Büyük kimyager Lavoisier ve eşinin ikonik portresi Antoine Lavoisier ve eşinin portresindeki gizli detaylar, bugünün bilim ve teknolojisi sayesinde ortaya çıktı. Gün yüzüne çıkan şaşırtıcı detaylar, dönemin Fransa’sındaki çekinceleri ortaya koyuyor. Batuhan Sarıcan hazırladı.

Hayvanlar ölümü kavrayabiliyor mu? Maymun atalarımız kuyruklarını aniden nasıl kaybetti? Murat Altaş’ın Hayvanlar Dünyası’nda.

Venüs’ün kıvrımlı dağlarından Mars’taki dev kanyona işte size Güneş sistemimizdeki en etkileyici 5 jeolojik yapı. Arizona’da minyatür bir Mars yaşam alanı canlandırılıyor. Sayfalarımızda.

Koronavirüs’te bu hafta neler var?

İspanya, Katar ve İsrail’de toplumsal bağışıklık sağlandı. Peki nasıl? Küresel aşı stoğu için umut: Yeni Çin aşısı.. Yoğun bakım hastalarında deliryum riski çok yüksek.. 12-17 yaş gençlerinin aşılanması vakaları azaltıyor.. YouTube aşıları karalayan videoları siliyor.. Viral olmayan nazal aşı.

Meraklı çocuk bu hafta ‘Yağmur neden bazen daha şiddetli yağar?’ diye sordu. Mercan Bursalı yanıtladı.

Bilincin beyindeki yansımaları adlı yazı dizimizde bu hafta bilinç modelleri var. Rita Urgan derledi.

Amerika’da insana ait en eski ayak izleri kime ait? Bağırsak kanseri neden erkeklerde daha çok görülüyor? Uzaydaki dev boşluk... Homo Sapiens’lerin soğuğa sanılandan daha dirençli olduğu.. Araştırma Gündemi’nde. Nilgün Özbaşaran Dede hazırladı.

Birbirinden farklı ve ilginç konularla bir haftayı daha bitirdik. Büyük emek ve özenle... Bizden hazırlaması, sizden okuması ve okutması. Unutmayın...

Bilimle ilerleyeceğiz ve bilimsel düşünceyi rehber edineceğiz. Gelecek hafta yeniden buradayız...

Sevgiyle kalın, bilimde kalın...