Merhaba umut! Merhaba yeni yıl! Bilim, aman çare!

Editör ne diyor?

2018... İnsan ömründe bir yılı devirmek hiç mi önemli değil? İşte geldi geçti, peki içine neler sığdırabildik, sanırım bunun bir hesabını herkes yapmalı... Neleri başarmayı planladınız, daha doğrusu hiç planladınız mı? Neler yapamadınız veya vazgeçtiniz? Aslında hayat kısa, diyelim ortalama olarak herkes 75 yıl görecek. 75 yaz, 75 kış, 75’şer ilkbahar ve sonbahar. Sayı ile saydığınızda hemen ulaşabileceğiniz bir son. Bu kısalık karşısında biraz dehşete düşmek gerekmez mi?

Bizim için de zaman hızlı geçiyor. HBT 93. sayıya ulaştı. 1 Nisan’da 2 yılı bitireceğiz. Planlarımız var. Çocuk bilim üzerinde çalışıyoruz, ama hazırlık denemesini size açıp fikirlerinizi almayı planlıyoruz. E-Kitap projemizi başlattık. Elimizde Bayram Ali Eşiyok’un hazırladığı yeni e-kitaplar var. Başka konu başlıklarıyla HBT Akademi’yi zenginleştireceğiz. Bir başvuru kaynağı olacak.

Dünyanın dengeleri kötü. İnsan-ekonomi-doğa dengesi son derece bozuk. Bilim alarm çanlarını çaladursun, siyaset vurdumduymaz. Hemen çoğu yerde ve bizde de.


Pek çok bilim dergisi geçen yılın en iyi bilim fotoğrafları seçmelerini yayımlıyor. HBT olarak bunlardan iki tanesini iç sayfalarımızda, birini bu sayfamızda görüyorsunuz. Nisan ayında yapılan Bilim İçin Yürüyüş’ten alınma bu fotoğraf, dünyada ilk kez bilimin sokağa dökülmesinin belgesi olması nedeniyle önem taşıyor. HBT evrensel bilimin bir parçasıdır. Bilim toplumu reel anlamda değiştiren insanlığın ana faaliyet alanıdır. Gerçek olgular ve olaylarla ilgilenir. Bilim güçlerinin 600’e yakın şehirde sokağa dökülmesinin nedeni, Amerikalı Trump’ın özellikle iklim değişimi ile ilgili bilimsel verileri çarpıtması ve araştırma fonlarını kısması ve verilere ulaşılmasını engellemesidir. “Bilime alternatif” gerçekler varmış!

Bu bir bakıma çok iyi oldu ve bilim evrensel gücünü ilk kez harekete geçirdi. Daha iyi bir dünya için, daha iyi yaşam için bilim!

Bu sayımızda ülkemizde verilen bilim ödüllerinden ikisini duyuruyoruz. Biri TÜBİTAK’ın her yıl verdiği bilim ödüllerini kazananların listesi. İkincisi, ODTÜ’de verilen Mustafa Parlar Ödülleri. Bilim insanlarımızı başarılarından dolayı biz de kutluyoruz. Bunlar yetmez, daha büyük evrensel çalışmalara imza atılmalı ülkemizde…

Dergimiz dolu. Mesela Tınaz Titiz “yargılarınızı askıya alın” diyor. “Yeni yılda mümkün olduğunca oturmayın”, oturmak sigara içmek kadar kötü! Hatta bu konuyu mu kapak yapsak diye tartıştık. Ama akıllı telefonların ekran ışığının genç beyinlere ne kadar zararlı olduğuna ilişkin rapor öne çıktı. Konumuz ekran bağımlılığı. Ekranların başında geçirilen süre arttıkça depresyon riski de artıyor. Sayfada ki grafiği de izleyin lütfen. Ayrıca “Teknoloji bağımlılığı ve özgürlük” yazısını, bu konunun tamamlayıcısı olarak mutlaka okuyun.

Tanol Türkoğlu’nun aylık özgün sayfası Dijitalem’de Bitcoin, hacker ve daha bir sürü siber dünyadan ilginç notlar var. Kaçırmayın! Haftalık yazısı ise: İnsansız bir dünya! Beslenme bu kez şu soruya yanıt arıyor: Hem insanlara hem gezegene iyi gelecek beslenme düzeni nasıl olmalı? Kuban Hoca “Bizi hep Türk bildiler” yazısıyla tarihten bugüne bir ufuk açma turu yapıyor. Müfit Bey, “Kendi öngörümüz, kendi geleceğimiz” yazısının sonunda diyor ki: Bilgi, beceri ve direncimizi birleştirerek, aydınlık günlerin başlangıcını inşa edeceğimiz yeni bir yıl dilerim...” Hepimize! Erman Akdoğan’ın “Teknolojinin insanla imtihanı” yazısı robotik dünyaya akıyor.

Yeni yıl yeni umut dolu olsun. Ülkemize barış getirsin, bilimin gücü artsın ve daha yaşanabilir bir dünya ve toplumun oluşturulmasına katkıda bulunsun. Gelecek Cuma’ya kadar sevgiyle kalın.