Ruh ve beden sağlığımız için bedava ilaç: Gün ışığı

Editör ne diyor?

Taş devri insanından bu yana vücudumuzun çalışma mekanizması köklü bir değişim geçirmedi. Bilim insanları, sağlıklı bir yaşamın ipuçlarının binlerce yıl önce yaşamış atalarımızın yaşam tarzında aramamız gerektiğini ileri sürüyor.

İlkel yaşamın en önemli girdilerinden biri bol miktarda gün ışığına maruz kalmaktı. Yapay aydınlatmanın olmadığı o dönemlerde insanlar, bütün günü dışarıda geçiriyor; karanlık basınca da mağaralarına girip uyuyorlardı. Oysa modern yaşam koşulları insanları neredeyse tamamen yapay ışığa mahkûm ediyor. Sonuçta sirkadiyen saatimizin ritmi bozuluyor. Buna bağlı olarak ruh ve beden sağlığımız teklemeye başlıyor. Çare, kısa süreliğine bile olsa gün ışığına çıkmak, kapalı mekânlarda da gün ışığına yakın bir aydınlanma düzenine geçmek.

Gün ışığından en çok nasıl yararlanırsınız dahil, dosyamızda bu konuyu pek çok yönüyle okuyacaksınız.


İnsan cinsi yok olabilir, eğer akıl devre dışı kalırsa..

Doğan Kuban bu kez toplumu, gençleri evrensel bir tehlike karşısında ne gibi önlemler almaları gerektiği konusunda düşünmeye davet ediyor. Bunun için öncelikle toplumu iklim değişikliğinin sonuçları konusunda aydınlatmanın büyük önemine vurgu yaparken, insan cinsinin yok olabileceğine dikkat çekiyor. Bu açıdan en büyük ayrıcalığımız olan düşünme ve aklı kullanmak birinci derecede önemli hale geliyor. Bunları kullanmazsak, diğer canlılardan bir farkımız kalır mı?

Son günlerde ülke gündeminin ilk sıralarında yer alan Doğu Akdeniz’de doğal gaz arama faaliyetlerinin yarattığı sorunlar, resmi görüşmeler katılan Jeolog Esen Arpat tarafından özetleniyor. Arpat’ın daha geniş değerlendirmesini portalımızda okuyabilirsiniz.

Erdal Musoğlu, mühendislik ve teknoloji dünyasında teori ve pratiğin rolüne değiniyor ve bu birbirine zıt olduğu düşünülen iki kavramın aslında birbirini nasıl tamamladığına dikkat çekiyor.

Ali Akurgal hepimizin merak ettiği elektrikli yerli araç girişiminden sızan bilgileri bize aktarıyor. Haberlerin iyi olduğu müjdesini verdikten sonra üretimde ve sonrasında yaşanması olası darboğazları anlatıyor.

Gelelim hepimizin her gün karşılaştığı önemli soruna: Hangi yağ, hangi pişirme yöntemine daha uygun? Burada kritik nokta, yağların yanmaya başladığı eşiğin bilinmesi.

Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’ndan Fırat Kara, sağlık sistemlerindeki liderlik şeklini tartışmaya açıyor. Bu sektörde aranılan liderlik tipini dönüşümcü liderlik olarak tanımlayan Kara, bunun için de aranılan özelliklerin karizma, motivasyon ve entelektüel birikim olduğunu söylüyor.

Mustafa Çetiner tıbbın en eski tartışma konularından biri olan hijyen ve bağışıklık sistemimiz arasındaki ilişkiye parmak basıyor. Devamını haftaya okuyacaksınız.

Post-truth” çağında savaş

Tanol Türkoğlu bu hafta hakikat ötesi dünyada kazara savaş çıkabileceğine, binlerin, milyonların yanlışlıkla ölebileceğine değiniyor. Ancak bu durum o kadar karmaşık süreçler sonucunda çıkacak ki her şeyin büyük bir hata olduğu belki de hiçbir zaman anlaşılmayacak diyor.

Dr. Eşref Atabey ve İbrahim Kiraz Dalaman/Karaağaç-Göcek orman yangınında bilgisizlik ve ihmal bulunduğunu vurguluyor. Basında yer aldığı gibi başka nedenlerin olasılık dışı olduğunu söylüyor.

Ahmet Yavuz, Mustafa Kemal’in Kurtuluş Savaşı’ndaki önemli kilometre taşları dizisine devam ediyor. Bu sayıda “Erzurum’da asi bir paşa” başlıklı yazısında M. Kemal’in Padişah’ın İngilizlerle birlikte belirledikleri rotanın dışına çıkarak Erzurum Kongresini 23 Temmuz tarihinde toplamasını anlatıyor. Gelecek hafta Sivas Kongresi’ne geçeceğiz.

Amerika’da yapılan CureSMA konferansına katılan İpek Badırgalı, SMA hastalarına umut veren yeni ilaç tedavilerini anlatıyor. Hande Emin Benli ise yapay zekânın politik ekonomisinin nasıl okunması gerektiğini açıklıyor.

Geçen haftalarda Mora Adası’ndaki Apidima Mağarası’nda en eski Avrupalı Homo sapiens fosilinin bulunması paleontoloji alanındaki yerleşik görüşleri temelinden sarstı.

Dolunay’da bazı insanların kurt adam olduğu bir efsane, ama bilim, Ay ışığında hayvan davranışlarının kökten değiştiğini gösteriyor.

Ünlü yazar ve bilim insanı Jared Diamond son kitabı Upheaval’da ulusların kriz ve değişikliklerle nasıl başa çıkabildiğine ışık tutuyor. New Scientist dergisinin kendisi ile yaptığı söyleşiye yer veriyoruz. Günümüzün hastalıklı toplumlarının nasıl tedavi edileceğine ilişkin ilginç görüşleri var.

Özge Özkök ‘Sosyal medya ve dönüşen ün kavramı’ başlıklı yazısında sanal fenomenlerin bu kadar etkili olmasının nedenlerine ışık tutuyor.

Biz her hafta buradayız. Sizlerin katkısı ile bu aydınlanma büyüyecek ve genişleyecek.

Gelecek Cuma’ya kadar sevgiyle ve bilimle kalın…

***

ÇYDD'li 11 öğrenciye daha hediye abonelik

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nden burs alan 100 öğrencinin dijital dergi aboneliği isteklerini siz okurlarımıza aktarmıştık. Bu hafta da okurlarımız 11 gence dijital abonelik hediye ettiler.

Birer öğrenciye dergi aboneliği hediye eden Musa Tufan, Emine Durgun, Mehmet Aydın Özbay, Cenk Tekin, Ali Uğur Çağal ve Lütfi Seçinti'ye desteklerinden dolayı çok teşekkür ederiz. Ayrıca isminin açıklanmasını istemeyen bir okurumuz 3 öğrencinin, 2 okurumuz da birer öğrencinin aboneliklerini gerçekleştirdiler. Böylece 91 öğrenci sizlerin desteğiyle HBT okurları arasına katılmış oldu. İlgilenenler için e-posta adresimizi tekrar edelim: [email protected]