Söylenti – yalan pandemisi, virüsle yarışıyor

Editör ne diyor?

Dünya çapında bir aşı aleyhtarı kampanya sürüyor. Okurlarımız bile “bu gerçek mi, baksanıza DNA’mızı bozacakmış” notlarıyla dünyayı dolaşan ve üstelik Türkçe altyazılı videoları iddiaları gönderiyor.

Kim bunlar demeyin.. Virüs ilk ortaya çıktığında “bu virüsleri ilaç şirketleri üretti, aslında aşılarını da yaptılar, tüm dünyaya aşı satma için virüs ürettiler” diyenler, aklıevveller ileri sürdükleri komplo teorilerinden nam ve para kazananlar, bilim dışında her şeye inananlar, araştırma nedir kafası basmayanlar, merak edip gerçeğin peşine düşmeyenler...

Aradan neredeyse bir yıl geçti, Bill Gates ve Rockefeller gibi para babaları “ellerindeki hazır aşıları” her nedense bir türlü piyasa süremediler. Dünya ölüyor kırılıyor hayat durdu, 11 aydır ellerindeki aşıları dünyaya satacaklar diyenler şimdi de bilim insanlarının adeta insanları kurtarmak için var güçleriyle çalıştıkları ve geliştirdikleri aşılar için de “DNA’nızı bozacak, insan soyunu başkalaştıracak, size COVID bulaştıracak, kanser yapacak benzeri laflarla ortalığı karıştırmayı sürdürüyorlar. Rockefellerler size ellerindeki aşıyı satmak için bu virüsü yaydılar diyen soytarılar şimdi “ne gerek var aşıya, nasıl olsa bu virüs kendiliğinden sönecek, normal gribe dönüşecek...” demeye yöneldiler.


Söylenti pandemisi

Bilimsel bilgiyi araştırıp gerçeği öğreneceğine, bilim dünyası bu yalanlar hakkında ne diyor diye merak edeceğine, bilimle ilişkisiz söylentilerin dünya çapında yayılmasını Dünya Sağlık Örgütü “İnfodemi” olarak nitelendirdi. Virüsün yayılma hızıyla yarışıyor infodemi, yani söylenti pandemisi! Size bu konuyu geniş ve doyurucu bir dosya olarak sunuyoruz Reyhan Oksay ve diğer arkadaşlarımızın emekleriyle, yine en doğru korona üzerine haberleri ve yorumları okuyacaksınız. Bilimin sesine kulak verin!

Özet korona haberlerimizde: Sosyal izolasyon beyinde nasıl ‘insan açlığı’ yaratıyor; karantina süresi artık 10 güne iniyor; PCR testleri neden Covid hastalarında bazen negatif çıkıyor... Mustafa Çetiner ‘hoşa gitmese de Türkiye’de hangi aşı sorusunun yanıtı ‘bulduğumuz aşı’ olacak diyor ve piyasada çıkmak üzere olan aşıları değerlendiriyor. Ali Akurgal Başaramadık başlıklı yazısında pandemide nasıl toplum olarak başarısız olduğumuzu ve bunu nedenlerini sorguluyor.

Ve bilim ve eğitimde yenilikler....

Cem Say, Çin’de bilim insanlarının kuantum konusunda önemli bir atılımını yazdı: “Çin de ‘kuantum üstünlük’ düzeyine ulaştı”. Kuantum hesaplamaları ve bilgisayarları hayatımızı çok değiştirecek. Önemini okuyun.

Lale Akarun yazdı: Çin önüne çok önemli bir hedef koydu: Üniversite eğitiminde dünya birincisi olmak. Çin öyle boş vaatler veren bir ülke değil. Bunun için hazırladığı bir yol haritası da var.

OECD ülkelerine beyin göçünde lider 3.12 milyon insanla Hindistan... Ya diğer ülkeler? Grafik Bilgi’de..

Çocukları devlerin omuzlarına koymak yerine onları bir ormana koyup oynamalarına, keşfetmelerine ve öğrenmelerine izin vermeliyiz... Greg Ashman’ın “Doğrudan Öğretimin Gücü” adlı kitabını Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Lara Meltem Bilikmen özetledi.

Kuban hoca ‘bugünün dünyasında geri kalmış toplumlarda kadın sorunu toplumsal açlık, cahillik ve dünyaya köle olma durumunun bileşenleridir’ diyor. Yazısı son derece önemli.

Biyolojiyi değiştirecek: Derin Düşünce

Deniz yosunları her ne kadar ülkemizde bir gıda ürünü olarak fazla tanınmasa da vitamin ve mineral açısından çok zengin bir besin kaynağı. Ayrıca ekonomik de.. Yararları nedir? Hangi türler var? Bilim ve Beslenme sayfamızda.

Biyolojide her şeyi değiştirecek ezber bozacak bir keşif ile karşı karşıyayız: Yaşamın mekanizması nasıl çalışıyor sorusu çözümün eşiğinde. Bunu yapan da Deep Mind yani Derin Düşünce yapay zekâ programı.. Batuhan Sarıcan derledi.

“İnsan belki de kendisini ölümsüzlüğe götürecek “ünite”lerin nasıl çalışacağını bulmak yerine onları kesip yemeyi tercih ediyor!” böyle söylüyor Tanol Türkoğlu insan beyni ile bilgisayarı karşılaştırdığı “Gelişmiş ilkellik’ yazısında.

“Tıkanmış olan kapitalist sistemde yeni kurtuluş arayışları var. Fakat sınırsız büyüme ve eşitsizlik sorunları karşısında kesim çözüm önerileri hala yok...Bilgehan Gürlek döngüsel ekonomiyi öneriyor...

Kültür Üniversitesi İİBF dekanı Prof. Dr. Ali Şen Sıfır Tabanlı Öğretim ve Öğrenme üzerine yazdı.

Bilim tarihinde bu hafta fraktalların hem matematik hem de doğanın başka yerlerinde nasıl oluşabileceğini gösteren büyük matematikçi Benoit Mandelbrot var.

Cep telefonlarını şarj etmek artık tarihe mi karışıyor? Bilim insanları, “antilazer” adı verilen ve bilim kurgu filmlerini çağrıştıran bir aygıt sayesinde, enerjiyi kusursuz biçimde odadan odaya yaymanın bir yolunu buldular. Rita Urgan derledi.

“HBT yazarı olmak”

‘Merhabalar, ben Ege Yağız. Müzisyenim, mühendisim, farkındalık eğitmeniyim. HBT yazarı olmakla ilgileniyorum...” diye başlamıştı e-postasına Ege Yağız. Biz de ilgilendik kendisinden bir yazı istedik. Gönderdi: Bilincin kökeni ve hareket... Okuyun bakalım nasıl bulacaksınız. Dönem dönem dergimizi yazıları ile katkıda bulunmak isteyen gençlere açacağız; tabii bilim kurulumunuz değerlendirmesinden geçtikten sonra....

Bir sonraki pandeminin çıkış yeri neresi olabilir? HIV için alternatif bir terapi.. Galapagos adalarında ilk kez görülen beyaz penguen.. Nilgün Özbaşaran Dede’nin hazırladığı Araştırma Gündemi’nde.

COVID-19 tespitinde köpeklerin bir rolü olabilir mi? Köpekler kaç kokuyu ayırt edebilir? Kediler niye miyavlar? Murat Altaş’ın hazırladığı Hayvanlar Dünyası’nda..

HBT büyük emeklerle hazırlanıyor. İşimiz bilim dünyası ile toplum arasında köprü kurmak. bilim ile toplum iki ayrı nehir olarak, araları açılarak akıyor. Söylentilerin gücünün bir nedeni bu. Bilim dünyası hayatımızda toplumda ekonomide teknolojide çok şeyi belirliyor. Uzaklaşırsak, hem ülke hem toplum hem birey olarak kendimizi kaybederiz.

HBT’ye sahip çıkalım, okutalım, yayalım ve destekleyelim.

Gelecek haftaya kadar bilimde kalın sevgiyle kalın. . .