Bebeğinizin gelişim süreci

Öne Çıkanlar Sağlık
Bebeğinizin gelişim süreci

Bebeğinizin gelişim süresi boyunca her ay farklı bir yetenek geliştirdiğini, bedenini farklı kullandığını görürüz. 2 yaşına kadar bebeğinizde oluşabilecek fiziksel ve zihinsel gelişimler şu şekilde özetlenebilir:

1 . ayında bebek seslere ani tepkiler verir, günün yaklaşık çoğunu uykuda geçirir. Yüzünüzü ancak 1. ayın sonunda 20-25 cm mesafeden görebilir.

2. ayda sese tepki verir, size dikkatlice bakar, gülümser, anneyi tanır, 45 derece takip eder, kafasını dik tutabilir.


3. ayda anneyi iyice tanır, onu görünce sakinleşir, 45- 90 derece izler, mırıldanır, sesler çıkarır, poposunu yatarken kaldırabilir.

4. ayda bebeğiniz sizi 90-180 derece takip edebilir, oyuncaklarına uzanır, tutar, yarı dönebilir, ağlama dışında sesler çıkarır, poposunu yatarken kaldırabilir.

6. ayda destekli oturur, döner, uzanıp oyuncaklarıyla oynar, ayaklarına uzanabilir, emekleme hazırlığı yapabilir.

7. ayda genelde bebekler desteksiz oturabilirler.

9. ayda iki elinde oyuncak tutup transfer edebilir, emekler, kaşık tutabilir, tutunarak ayağa kalkabilir.

12. ayda emekler, kaşık tutar, ayağa kalkar ve sıralar.

15. ayda tek başına yürür, merdivenleri tırmanır, parmaklarıyla yemek yer, basit emirleri anlar, 3-6 kelime söyleyebilir.

18. ayda tek başına yürür, sandalyede oturabilir, 4-10 kelime söyler, topa vurabilir, kaşık kullanabilir.

2. yaşta bebeğiniz yaklaşık 50-100 kelime söyler, 2 kelimelik cümleler kurar, vücut kısımlarını bilir, dengeli yürür, topa vurabilir, 7’li kule kurabilir, 4-5 parçalık puzzle yapabilir.

Bebeğinizin anne karnında geçirdiği zaman dahil olmak üzere ilk 1000 gün çok önemlidir. Her geçen gün bunu gösteren yeni araştırmalar yapılmakta. Bebeğe bu ilk yıllarda verdiğimiz uyaranlar çok çok önemli. İlk 6 ay sadece anne sütü vermek, ilk 3 ay bebeğin her türlü ihtiyacını koşulsuz karşılamak, ağladığı her zaman bebeğinizi kucağınıza alıp, emzirip, onu rahatlatmak çok önemlidir. Bebeğiniz sizi emerken sizin yüz ifadenizi de emer. Bu yüzden emzirirken onunla göz teması kurmak, onunla sevgi dolu sözlerle konuşmak son derece önemlidir. Bebeğinizin gelişiminde onun ihtiyacını karşılamak, ek gıdalara 6. aydan sonra başlamak ve anne sütüne 2 yaş ve üstüne kadar devam etmek, bebeğinizin ayına ve yaşına uygun oyuncak ve materyallerle tanıştırıp onunla oynamak, aşılarını aksatmadan doktor kontrolünde yaptırmak, yeni güncel aşılar hakkında doktorunuza danışmak, ilk 1000 günde dikkat etmemiz gereken hususlardır.

Dr. Aylin Şimşek
VKV Amerikan Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Bu yazı HBT'nin 96. sayısında yayınlanmıştır.