Sancar: “İslam Dünyası 500 yıl bilime katkı yapmadı”

Öne Çıkanlar Toplum
Sancar: “İslam Dünyası 500 yıl bilime katkı yapmadı”

Üstün Zekalılar Derneği’nde yaptığı konuşmada gençlere çeşitli mesajlar veren Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar: "İslam dünyası son 500 yılda doğru dürüst bilime katkı yapmış değil. Bunu düzeltmemiz lazım” dedi.

Tüm Üstün Zekalılar Derneği (TÜZDER), Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Boğazhisar Eğitim Kurumları iş birliğiyle yürütülen "Dahiler Dahildir" programı, YTÜ Davutpaşa Kampüsü Kongre Kültür Merkezinde düzenlendi. Sancar, ülkemizin kalkınmasında ve çocuklarımızın gelişmesinde bütün bu etkinliklerin, memleketimizin dünyanın her ülkesiyle yarışmasında katkısı olmasını umut ettiğini söyledi ve görüşlerini dile getirdi:

Artık bekleyemeyiz


“Artık daha bekleyemeyiz. 2023 diyoruz. İnşallah 2023'te olur. O zaman olmazsa 2033'te olsun ama daha 25-30 yıl bekleyemeyiz. Artık Amerika ve Avrupa düzeyine geçmemiz lazım. O bakımdan bilim ve teknolojiyle ilgilenen çocuklarımızı desteklememiz, onların gelişimlerini kolaylaştırmamız lazım."

Prof. Dr. Aziz Sancar, “ben üstün zekalı değilim” dedikten sonra şöyle sürdürdü konuşmasını : "Üstün zekalı çocuklarımız var ve onları tebrik ederim. Onların başarılı olmasını dilerim ve onlara elimizden geldiği kadar destek vermemiz gerekiyor. Fakat başarılı olmak, Nobel almak değildir. Başarılı olmak ailenize, memleketinize, vatanınıza, insanlığa hizmet etmek demektir."

İslam Dünyası ve bilim

Bir ayakkabı boyacısının, öğretmenin, üniversite rektörü ya da Nobel almış bir bilim adamının görevini iyi yapmasının başarı olduğunu aktaran Sancar: "Ne yapıyorsak elimizden geldiği kadar en iyisini yapmaya çalışalım. Bu bir memleketin başarısı. Fakat çocukluk çağında tabii bu şuuru çocuklarımıza işlememiz lazım. Bunu geliştirmemiz lazım. Bilim yapmamız lazım. İnsanlık bilim birikimine katılmamız lazım. Niye yapmıyoruz  Sadece Türkiye değil, tüm İslam dünyası son 500 yılda doğru dürüst bilime katkı yapmış değil. Bu bir gerçektir. Sadece İslam dünyası değil, başka grupları da söyleyebiliriz. Bunu düzeltmemiz lazım."

Sancar, bilim yapmanın ve bilim kültürünü geliştirmenin bir gelenek olması gerektiğini vurguladı: "Bu Amerika'da birçok seminerin konusu olmuştur. Yahudi kardeşlerimiz dünya nüfusunun yüzde 0,2'sini teşkil ediyor ama bilim Nobellerinin yüzde 20'sini almışlardır. Onlar bütün insanlardan daha üstün zekalı mı.  Yok değiller. Onların kültüründe eğitime, bilime önem veriliyor. Bu asırlarca öyle gelmiştir.

“Bunu Türkiye'de geliştirmek lazım. Bunu yaptıkça bizde de 100 yılda, bir tane bilim alanında Nobel almış Türk bilim insanı değil, 10-20 bilim insanı olur. İnşallah bu gibi girişimlerle çocuklarımızı bilim yapmaya ve kültürüne alıştırmaya devam eder ve gelecek yüzyılda inşallah, bizden sonraki nesiller buraya artık 'Aziz Sancar veya İsmail Arslan Nobel almış, davet edelim' demez. Zaten herkes Nobel alıyor diye dikkat bile etmeyiz. Temennim budur."

Nobel önemli, ama...

Sancar: "Nobel önemlidir ama Nobel'den daha önemli şeyler vardır. Ailenize, memleketinize, insanlığa katkınız olursa bu çok önemlidir ve gayemiz bu olmalıdır. Çalışırsanız Nobeller kendiliğinden gelir. Ben Nobel almak için araştırma yapmadım. O bakımdan bir insanın veya toplumun insanlığa olan katkısının tam ölçüsü değildir. Biz çocuklarımızı iyi yetiştirdiğimizde görevimizi yapmış oluruz. Onlar da memleketimize, insanlığa hizmet ederler."