İzmir'de bulunan Notion Antik Kenti'nden çıkarılan altın paranın ön yüzünde (solda) bir elinde yay, diğerinde mızrak veya oka benzer bir silahla diz çökmüş bir figür var.
Kazıyı yöneten arkeolog Ratte'ye göre, hazine, büyük ihtimalle paralı askerler tarafından saklanmış. Ve askerin başına kötü bir şey geldiği için de parasını geri alamamış ve hazine 2.400 yıl boyunca keşfedilmeden kalmış.
Michigan Üniversitesi ile Sinop Üniversitesi'nin işbirliği ile yapılan kazı çalışmasında ortaya çıkan altınlar Efes Arkeoloji Müzesi'nde muhafaza ediliyor.
Ratte, aslında bir altın küpü aramadıklarını, MÖ 3. yüzyıla tarihlenen bir evin avlusunun altını kazarken, küpün tesadüfen bulunduğunu söyledi.
Projede yer almayan Oxford Üniversitesi'nden arkeolog Andrew Meadows, Küçük Asya'da bu türden başka bir hazinenin ortaya çıktığını bilmediğini söyledi. "Bu, en yüksek öneme sahip bir buluntu" dedi.
Notion arkeolojik alanı, Asya'yı Avrupa'dan ayıran Batı Anadolu'da 80 dönümlük bir alanı kaplıyor. Notion, MÖ birinci bin yılın başlarında ortaya çıkan, büyük ihtimalle Ege Denizi üzerinden göç eden ve dolayısıyla Yunanca konuşan topluluklardan biriydi. Altın paralar da, o sırada döneme hakim olan güvensizlik, güç çıkarları ve savaş zamanında gömüldü.
Altın para Anadolu’da doğdu
İlk kez Lidyalılar tarafından kullanılan stater, aynı zamanda Batı dünya tarihinde bir devlet tarafından basılan ilk madeni paradır. Lidya kralı Alyattis, elektrumdan yapılmış olan bu parayı basan ilk hükümdardı, sonra da paranın ağırlığını ve tasarımını standarlaştırdı. Oğlu Kroisos ise ilk gerçek altın parayı bastırdı. Lidya, onun yönetimi sırasında zenginleşmişti ve "Karun gibi zengin" ifadesinin de buradan geldiği rivayet edilir.
Kaynak: https://www.nytimes.com/2024/08/02/science/archaeology-turkey-daric.html