Tech-trend’de ‘AR’ ve Yapay Zekȃ konuşuldu

Duyuru ve Etkinlikler
Tech-trend’de ‘AR’ ve Yapay Zekȃ konuşuldu

Tech-Trend seminerleri teknolojinin nabzını tutmaya devam ediyor. Daha önce blok zinciri, bulut teknolojisi ve 3D gibi temalara odaklanılan toplantılarda bu sefer artırılmış gerçeklik (AR) ve yapay zekâ teknolojileri konuşuldu. HBT olarak etkinlikteki yerimizi aldık.

7 Kasım’da TÜSİAD’da gerçekleşen seminerin konuğu, 360+ Media Interactive’in Kurucu Başkanı Zehra Öney’di. TÜSİAD Dijital Ekonomi Yuvarlak Masası tarafından düzenlenen etkinlikte, “Artırılmış Gerçeklik ve Yapay Zeka, iş dünyasını ve geleceği nasıl etkileyecek?” sorusu üzerinden artırılmış gerçeklik ve yapay zeka teknolojilerine odaklanıldı.

Öney’in sunumunda ilk olarak Dünya’da ve Türkiye’deki güncel internet kullanımı rakamlarına yer verildi. Dünya genelinde 4 milyarın üstünde internet kullanıcısı varken Türkiye’de 54,5 milyon kullanıcı; dünya genelinde 3 milyara yakın mobil sosyal medya kullanıcısı varken Türkiye’de bu rakamın 44 milyon olduğu göze çarptı. Bu rakamların da gösterdiği üzere Türkiye’de kullanıcı potansiyeli açısından eksik olmadığına ve bu teknolojiler için yarına hazır olmamız gerektiğine vurgu yapıldı.


1968 yılında Ivan Sutherland ve Bob Sproull’un geliştirdiği ve “Damocles’in Kılıcı” adı verilen aygıtıyla başlayan AR serüveninin, bugün Magic Leap gibi üst düzey bir teknolojiyle devam ettiğini belirten Öney, AR’nin teknolojik gelişim sürecindeki kilometre taşlarına değindi.

Dinleyicilerle kurduğu etkileşimle dikkat çeken Zehra Öney, artırılmış gerçeklikle (AR) başladığı konuşmasında, bu teknolojinin en büyük özelliğinin, iş kolaylaştırmak olduğunu söyledi. AR’nin eğitim, sağlık hizmeti, reklamcılık ve sanayi gibi alanlara önemli katkılar sağladığını ifade eden Öney, AR’nin daha çok kullanılmaya ve içeriğe ihtiyacı olduğunun altını çizdi. AR’de içerik üretimi konusunda boşluk olduğunu ve bu boşluğun yatırımcılar tarafından görülmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bu teknolojilerin gün geçtikçe geniş kitlelere yayılacağını, korkulacak bir şey olmadığını ve kendimizi buna göre konumlandırmamız gerektiğini belirten Öney, kişisel verilerin gizliliğini sağlamanın da bizim elimizde olduğunu savundu.

Sunumda kullandığı demo videolarıyla AR teknolojisinin kullanım alanlarını örneklendiren Öney’in seminer sırasında canlı olarak kullandığı AR uygulaması da katılımcıların ilgisini çekti.

Akıllı telefonumuzdaki kameraları kullanarak dijital ögeleri canlı bir görünüme getiren AR’nin; eğitimin geleceği, bugünün rekabetçi gelişimi ve verinin önemi sorunları üzerinden yola çıkarak geçirdiği dönüşüme dikkat çeken Öney, AR fırsatlarının geçmişte sınırlıyken bugünkü teknolojik kapasiteyle, her yerden erişilebilen bağlantı sayesinde cebimize kadar geldiğine vurgu yaptı.

Dolayısıyla bu teknolojinin çocuklara yeni bir oyun dünyası sunmasından insanlara gidemediği dünyaları keşfetmeye, spor meraklılarından çalışan profesyonellere kadar geniş bir skalada önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.

Yapay zekâ için yatırım ve üretim yapmamız gerekiyor

Seminerin devamında yapay zekanın önemine de değinen Öney, dünya genelinde tahmin edilen pazar büyüklüğü 7,35 milyar dolar olan yapay zekanın global ekonomiye katkısının, 2020’de 100 trilyon doları bulacağını söyledi. Makine öğrenimi, derin öğrenme ve derin takviye öğrenimi gibi ana alt dalları bulunan alana, bugün IBM ve Ford gibi dünya devlerinin milyar doları bulan yatırımları olduğunu ifade etti.

Çin’in ise bu işe 2,5 milyar dolar yatırım yapacağını hatırlatan Öney, Türkiye’deki fırsatlardan da bahsetti. Öney, KOSGEB’in 200 milyon TL’lik destek bütçesi olduğunu belirtti. Bunun, yapay zekâ alt yapısı üreten KOBİ’ler için de çok ciddi bir fırsat olduğunu sözlerine ekledi.

Geleceği oluşturma gücünün halen insanda olduğunu belirten Öney’in seminer boyunca katılımcılara sorduğu sorulara aradığı cevaplarla interaktif bir seminer gerçekleşti.

10 yıl boyunca turizm sektöründe çalıştıktan sonra telekomünikasyon dünyasına adım atan Öney, 16 yıldır dijital ajanslarda VR, AR ve yapay zekâ projelerinde yer alıyor.