Bilim: Ne işe yarayacak bu sperm araştırması?

Editör ne diyor?

“Bize bilim değil teknoloji lazım!” İktidarlar veya şirketler veya toplum veya ülke ve millet, kestirmeden sonuca ulaşmak istiyor. Peki, istediği sonuç ne? Biz de şöyle iyi teknolojiler yapalım, bulalım, keşfedelim ve ülkenin zenginliği artsın. Mesela Facebook gibi bir uygulama geliştirelim ve ülke kazansın… Olmadı, dünyaya satacağımız çok ilginç teknolojik aletler keşfedelim... Buluş buluş buluş…

Yap kardeşim, elini tutan mı var?

Var tabii, farkında olmadan önümüzde görmediğimiz engeller var. Elimiz kolumuz bağlı kalıyor ve o müthiş buluşları gerçekleştiremiyoruz. Neden acaba?


Teknoloji üretmek bir ülke iklimi - atmosferi meselesi. Bu ülke insanlarının nasıl bir eğitimden geldikleri, eğitim sürecinde hiç böyle sorunlarla uğraşıp uğraşmadıkları, beyinlerinin ne kadar açık ve özgür olduğu, kurumlarda, yani şirket ve üniversitelerde koşulların uygun olup olmadığı, tüm bunlar bahsettiğimiz “iklim koşulları” ile ilgili. Bu da yetmez, kişilerin şirketlerin birbiriyle etkileşim içinde olması da önemli (Silikon Vadisi mesela).

Bunlar da yetmez şüphesiz; geliştirdiğiniz fikirlere kolayca mali destek buluyor musunuz, parasını riske edecek yatırımcılar ülke çapında çok yaygın mı?

Mesela Rahmi Koç Bilim Ödülü’nü kazanan Prof. Dr. Aydoğan Özcan çok iyi bir teknoloji geliştirici. Dünya çapında ses getiren buluşlara imza atıyor. Acaba Bilkent’i bitirip niye oralara koşup gitti?! Bu konuda Özlem Yüzak’ın söyleşisini dergide okuyun. HBT’de bunları anlatıyoruz.

Fakat Özcan ve arkadaşları bunun yanı sıra, mesela laboratuvarında “spermlerin hareketlerini” merak etmiş. Sadece meraktan, herhangi bir hipotezleri olmadan araştırmaya koyulmuşlar. Bu araştırma sürecinde, sonuca ulaşmak için mesela çok amaçlı kullanılabilecek yeni bir görüntüleme sistemi geliştirmişler. Spermlerin üç boyutta nasıl hareket ettikleri, ortalama karakterleri vb. Araştırmaları, tam bir saf bilim. PNAS ve Nature gibi en önemli dergilerde yayınlandı. (Sperm hareketlerini anlatan videoları şuradan izleyebilirsiniz:
http://www.herkesebilimteknoloji.com/video/prof-dr-aydogan-ozcan-sperm-hareketleri)

Biz de sperm hareketleri konusunu kapağa taşıyoruz. Bu yazıyı da şüphesiz ilgiyle okuyacağınıza eminiz. Aralarında bazı spermler var ki, müthiş aktif ve farklı davranışlar sergiliyor. Çılgınca! Şunu demek istiyoruz: Teknoloji ile bilim birbirinin olmazsa olmazı. İyi bir bilimsel altyapınız yoksa teknoloji üretemezsiniz. İyi bir tekno-üretici iyi bilim de üretebilir.

Amerika’dan bakışla, Türkiye’de araştırma

Hazır sözü teknoloji üretmekten ve iklim meselesinden açtık, dergimizde bu konuyu somut bir örnekle biçimlendirelim. Türkiye’de çalışırken karşısına çıkan zorluklardan yılıp kapağı ABD’ye atan bir teknoloji geliştirme uzmanı Serdar Kıykıoğlu’nun oradan Türkiye’ye bakışı çok ilginç deneyimler ve bilgiler içeriyor. Mutlaka okuyun! Bunu tamamlayıcı olarak Ali Akurgal’ın yazısını okumak kaçınılmaz.

Gelelim diğer konulara: Bir düş hayata geçiyor: Teknolojinin flaş adı Egon Musk’ın 1000 kilometre hız yapacak geleceğin ulaşım aracı Dubai’de hayata geçiyor: İki saat 12 dakikaya inecek! Hiperlup (hyperloop) nedir?

Doğan Kuban bu kez uygarlığı müzik bağlamında yazıyor ve ülkemizdeki bu soruna eğiliyor. Bozkurt Güvenç Post-Hakikat üzerine mükemmel bir yazı ile karşınızda. Mustafa Çetiner, Akademi ve Bilimsel Araştırma konusunu sürdürüyor. Tanol Türkoğlu, robotlar gelecekte iyi bir oy potansiyeli oluşturabilir, diyor.

Tabii, üniversite sayfalarımızdaki ilginç yazılar, Bilim ve Beslenme’de probiyotikler, bu haftanın araştırma haberleri raporu, bilmece-bulmaca ve diğer köşelerimizle iyi bir dergi elinizde. Bu hafta yeni bir köşemiz var: 2076’da neler olacak: insan yapımı yaşam dünyanın gidişatını değiştirecek.

Her Cuma beyin besleme günü! Ve Türkiye’ye yeni bir gündem sunuşu!

Bizi izleyin ve izletin. Geleceği kuruyoruz!

***

“Milyonlarca teşekkür”

“Cuma gününün ipini zorla çekiyorum. Urla’da oturuyorum. HBT’yi bütün genç ihtiyar herkese duyurmakla kalmayıp bazen 2, 3 hatta 4 tane alıp dağıtıyorum sevdiklerime... Fakat böyle yapmakla cumayı bekleyen diğer insanların hakkını gasp ettiğimi düşünüyorum. Satıcılarda kenarda kalmış HBT nüshalarını düzeltiyor, ön tarafa çıkarıyorum... Beni güncel tutan teknolojik yazıların dışında, entelektüel makalelerden büyük keyif alıyorum. HBT’yi yönetenlere teşekkür… Sizler olmasaydınız onları okuyamazdık, sonra çok değerli yazarlarımıza ayrı ayrı çok teşekkür... İki Bilge Konferanslarını İzmir’e de bekliyoruz.” Nihat Gündüz

Okura not: Bizden de çok teşekkür. Merak etmeyin derginin kalmadığı yerlere otomatik olarak fazla gönderiliyor.