Avustralya’daki “Walk Free” vakfının “Global Slavery Index” raporuna göre dünya genelinde en az 45,8 milyon insan modern köle olarak yaşıyor. Bu sayı geçen yıl 35,8 milyon idi. Araştırmacılar bu artışın önemli ölçüde daha iyi hesaplama koşulları ve kalitesiyle ilişkili olduğunu söylüyor.
Rapora göre kölelerin üçte birinden fazlası Hindistan’da yaşıyor. Buradaki 18,5 milyon insanın bedeni kendi kontrolünün dışında, ne tür işte çalışacağına kendisini karar veremiyor ve bu durumdan kurtulma şansı da yok. Araştırmada kölelik bu şekilde tanımlanıyor. Hindistan’daki köleler hizmetçi, dilenci, seks işçisi veya çocuk asker olarak çalışmak zorundalar. Bu insanların büyük bir kısmı ise kredi borçlarını silmek için zorunlu işçi olarak çalışanlar. 18,3 milyon kişi Hindistan nüfusunun %1,4’ünü oluşturuyor.
İncelenen 167 ülkeden sadece üçünde nüfusa göre kölelik oranı daha yüksek. 3,4 milyon köle ile Çin ikinci sırada yer alıyor. Çin’i Pakistan (2,7 milyon), Bangladeş (1,5 milyon) ve Özbekistan (1,2 milyon) takip ediyor. Buna göre kölelikten etkilenenlerin %58’i (veya 26,6 milyon kişi) bu beş ülkede yaşıyor. Nüfusa göre en fazla köleye sahip ülke Kuzey Kore. Bu ülkedeki nüfusun %4,4’ü köle olarak yaşamakta. Özbekistan’da ise modern kölelerin oranı nüfusun %4'ü kadar. Vakıf araştırma çerçevesinde 25 ülkede 42.000 kişiyle yüz yüze görüşmüş. Bu 25 ülke için yapılan tahminler daha sonra uygun bir şekilde standartlaştırılmış ve diğer ülkelerin risk profiline aktarılmış.