Ukrayna-Rusya savaşı, yapay zeka destekli insansız otonom silahlarıyla sürdürülen bir savaşa dönüştü. Ukrayna’da yüksek nitelikli İHA savaş araçları üretiliyor. Savaş ülkeyi bir tür süper icat laboratuvarına dönüştürü. Eski Google CEO'su Eric Schmidt de dahil olmak üzere iş dünyasının önde gelen isimleri drone üretiyor. Drone üretiminde yer alan 200'den fazla Ukraynalı şirket, düşmanı öldürme ve casusluk yapma yeteneklerini geliştirmek için droneları değiştiriyor, droneların yeteneklerini artırmak için cephedeki askeri birimlerle el ele çalışıyor.
Pentagon'a yapay zeka teknolojisi konusunda danışmanlık yapan Schmidt, Ukrayna'nın drone teknolojisindeki YZ yazılımı ve GPS rehberliği olmadan çalışan İHA'lar da dahil olmak üzere büyük ilerlemeler yaptığını söyledi. Dronelar gelecekte karada, havada ve denizde mayın temizlemede ve "yapay zeka destekli kamikaze insansız hava araçlarının acımasız sürüleri" oluşturmada belirleyici bir rol oynayacak dedi.
Öte yandan Lübnan'daki Hizbullah, Yemen'deki Husiler, Irak ve Suriye'deki İslam Devleti ve Meksika merkezli uyuşturucu kartelleri dahil olmak üzere İHA'ları ölümcül amaçlarla kullanan devlet dışı aktörlerin sayısındaki artış göz önüne alındığında, drone teknolojisinin hızlanması ve yayılması güvenlik uzmanlarını endişelendiriyor.
Ukrayna'nın inovasyon, eğitim, bilim ve teknolojiden sorumlu başbakan yardımcısı Mikhailo Fedorov, drone üretim ve kullanımı için büyük bir programı devreye soktu. Program, önümüzdeki altı ay içinde 10.000 ek eğitim hedefiyle özel şirketlere geçen yıl 10.000'den fazla drone operatörünün eğitiminde yardımcı oldu. 32 yaşındaki Fedorov, Rusya'nın hava ve topçu gücündeki büyük avantajını dengelemek için Kiev'in keşif ve saldırı uçağı kullanımını en üst düzeye çıkarma çabası olan Ukrayna'nın “Drone Ordusu” programından sorumlu.
Rusya hava kuvvetlerinin Ukrayna'nınkinden 10 kat daha büyük olduğu tahmin ediliyor. Dronelar, Ukrayna'nın konvansiyonel topçularının isabetliliğini artırırken, düşman hatlarının çok gerisindeki hassas hedefleri gözetlemesine ve vurmasına izin verdi.
Gerçi insansız hava araçlarının ateş gücü savaş uçaklarından çok daha az, ancak bu nedenle Kiev, F-16'ları ve ATACMS (Ordu Taktik Füze Sistemi) uzun menzilli füze sistemleri gibi diğer yüksek fiyatlı ürünleri talep etti. Bu arada, yerli bir drone endüstrisi geliştirmek en önemli öncelik.
Kiev merkezli drone üreticisi Warbirds of Ukraine'in kurucu ortaklarından Dmytro Kovalchuk, Fedorov'un ekibinin şirketler ile Savunma Bakanlığı arasındaki drone tedarik sözleşmelerini hızlandırması, süreci "iki yıldan iki aya" indirdiğini söyledi.
İki ülke arasında büyük bir drone savaşı sürüyor. Rusya da elektronik karıştırıcılar kullanarak drone saldırısını önleyici yeni yapay zeka yazılımını devreye sokuyor. Yapay zeka yetenekleri, var olan droneların vurucu kapasitesini bir üst düzeye yükseltiyor. Hedefi hareket etse bile dronenun saldırısından kaçamıyor.
Artan sayıda Ukraynalı insansız hava aracı şirketi tarafından geliştirilmekte olan bu tür yapay zeka teknolojisi, Kiev'in yerel insansız hava aracı pazarında insansız savaşın ölümcüllüğünü hızlandırıyor ve dronelara yenilikçi karakter kazandırıyor.
Hız, uçuş menzili, taşıma kapasitesi ve diğer yeteneklerdeki iyileştirmeler savaş alanında ani bir etki yaratarak Ukrayna'nın geçen hafta bir operasyonda Rus araçlarını imha etmesine, gözetleme noktalarını havaya uçurmasına ve hatta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in değerli Kırım Köprüsü'nün bazı kısımlarını yıkmasına olanak verdi.
Tasarım ve yazılım yeniliklerinin yanı sıra, pilotaj teknik bilgisinin kitlesel olarak yayılması, Ukrayna'daki savaşın çok ötesinde insansız hava araçlarının kullanılma şeklini de etkilemesi muhtemel ve bu durum teknolojik üstünlük yaratıyor.
Washington merkezli bir düşünce kuruluşu olan CNA'da insansız hava aracı uzmanı olan Samuel Bendett, "Bu savaşın her iki tarafında on binlerce insan insansız hava aracı eğitiminden geçtiği için, bu deneyimin çok geniş bir alana yayılması çok muhtemel, dahası kötü amaçlıların bile eline geçme olasılığı var" dedi.
Ukrayna drone geliştirmede müthiş bir laboratuvar alanına dönüştü
Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus elektronik karıştırma teknolojisiyle ilgili bilgileri insansız hava aracı şirketleriyle paylaşarak, ürünlerini dünyanın en gelişmiş elektronik savaş silahlarından bazılarına karşı test etmelerine izin verdi.
Ukrayna'nın savaş çabalarına yardım etmek için Silikon Vadisi'nden Ukrayna’ya transfer olan eski Über yöneticisi Andrey Liscovich, "Batı'da, yalnızca ürününüzü test etmek için bir sinyal bozucuyu ateşleyip spektrumun büyük bölümlerine müdahale edemezsiniz" dedi. "Özel bir lisansa ihtiyacınız var ve buna sahip olduğunuzda bile, bu yalnızca kordonla çevrili dar bir alan için geçerli. Bu nedenle, Ukrayna'nın birinci sınıf bir çözüm geliştirmek için çok gerçek bir fırsata sahip olduğu alanlardan biri bu" dedi.
Drone üreticileri ayrıca ön saflardan sürekli geri bildirim alıyor ve bu da güvenlik açıklarını azaltmak ve ölümcüllüğü artırmak için anında ayarlamalar yapmalarına olanak tanıyor.
Çatışmada insansız hava araçlarının önemini anlamakta yavaş davranan Rusya, son zamanlarda kendi gönüllü insansız hava aracı ordusunu kurarak ve sahaya yeni elektronik karıştırıcı silahlar sokarak yanıt verdi. ZALA Lancet ve İran yapımı Shahed dahil olmak üzere kendi kendini patlatan droneları kullanması, Ukrayna şehirlerini tehdit etti ve Ukrayna'nın karşı saldırısını köreltici önlemler aldı.
Fedorov, Rusya'nın ayda yaklaşık 1000 Ukrayna insansız hava aracını imha ettiğini tahmin ettiğini söyledi. Diğer tahminler, kayıp oranını ayda 10.000 olarak gösteriyor ve Kiev'i, hızla tarihteki en büyük insansız hava aracı savaşı haline gelen bu olayda mürettebatsız hava araçlarının (İHA'lar) üretimini artırmanın yollarını bulmaya itiyor.
Kaynak:
https://www.washingtonpost.com/world/2023/07/26/drones-ai-ukraine-war-innovation/