Işık! Daha çok ışık!

Müfit Akyos Y
Işık! Daha çok ışık!

2021 Herkese Bilim Teknoloji Dergisi için beşinci yılını doldurması nedeniyle önemli bir yıl oldu. HBT’nin 9 Nisan 2021, 263. sayının kapağında, “Neden Bilim?” sorusunun yöneltildiği seçkin bilim insanlarımızın resimleri YAŞASIN BİLİM! başlığıyla yer almaktaydı. Editör köşesinde ise “5 yıl önce Nisan ayında bizim de ne olacağını bilmediğimiz bir yolculuğa çıktık. ‘Bu ülkenin aydınlanma yolculuğunda bilim, bilimsel bilginin yayılması, paylaşılması önemli’ dedik ve adını Herkese Bilim Teknoloji koyduğumuz dergimizi yayınlamaya başladık. Harcı beraber kardık, tuğlaları beraber üst üste koyduk.” denilmekteydi. 2021 yılını da bu ilkeler doğrultusunda tamamladı HBT.

Karanlık dönemlerde tek ışık kaynağı bilgi, daha çok bilgidir. Bilginin aydınlatma gücünü arttıracak olan ise paylaşılarak yayılmasıdır. HBT, 2021 yılı boyunca her hafta bu ışığı okurlarına ulaştırmaya çalıştı. Hem de küresel düzeyde yaygın salgının da beslediği ekonomik ve sosyal güçlüklerin ülkemiz özelinde daha da fazla hissedildiği bir dönemde.

HBT’nin bu yılki gündeminde Covid-19 yaygın salgını geniş yer buldu. 8 Ocak 2021, 250. sayının kapağı “2021: Pandemi ile kesin hesaplaşma yılı” idi. Dergi Covid-19 konusundaki küresel gelişmeleri yaklaşık 50 yazı ile (yedi kez kapak konusu yaparak) nerede ise anlık izleyip okurlarına en doğru bilgileri ulaştırmaya çalıştı.


Dergide öne çıkan ana konular; sağlık ve yaşam, iklim ve çevre, psikoloji ve sosyal psikoloji, nöro-bilim, yapay zekâ, uzay bilimleri, biyoloji, sosyoloji ve antropoloji oldu. Ayrıca çok geniş bir yelpazede kısa bilim ve teknoloji haberleri ile her kuşaktan okuyucu için ilginç içerikler oluşturuldu.

Bu yıl bilim tarihinin parlayan yıldızlarına yer verilmesi ve bilim dünyamızın yurtiçi ve dışındaki başarı örneklerinin kapağa taşınarak tanıtılması önemli bir yenilik oldu.

Bilimle ilgili konularda dönemin yaygın hastalığı olan yalan ve yanlış “bilginin” doğrularından daha hızlı yayıldığı gerçeği karşısında HBT uluslararası genel kabul gören popüler bilim kaynaklarından yaptığı çevirilerle ve hazırladığı güncel dosyalarla doğru ve güvenilir bilgiyi yaymaya katkıda bulundu. Derginin deneyimli kadroları güncel konuları (ör.; Marmara Denizi, Covid-19, orman yangınları, Mars macerası vd.) hızla kapak konusu yapabildi.

Meraklı Çocuk yeni bir köşe. Bilim de merak değil mi zaten. Yeni bir düzenlemeyle Hayvanlar Dünyası ile birleştirilmesi çocuklar için daha ilginç olabilir mi? Bulmaca sayfası meraklılarını tatmin edecek içeriğiyle her sayıda yer almakta.

Sekiz köşe yazarı bu yıl da kültür, bilim, teknoloji, tıp, bilişim, felsefe, bilim politikaları, teknoloji vb. konuları işlemeye devam ettiler. Her ne kadar aydınlanma bilgesi Doğan Kuban’ın kaybı yalnızca HBT için değil ülkemiz adına büyük bir kayıpsa da her hafta eskimeyen yazılarıyla yine aramızda. 153 farklı ismin (beşi çocuk) HBT’de yazması da Dergi’nin popülerliğinin bir göstergesi olsa gerek.

Sayın Ahmet Yavuz’un Atatürk’ün liderlik özeliklerini irdeleyen Sakarya Savaşı ile ilgili seri yazıları özel bir yer buldu Dergimizde.

Bütün bunlar haftalık bir derginin bilimi ve bilgiyi topluma taşımaktaki işlevini ve önemini göstermeye yeter sanırım.

Dergi yönetiminin mücadele ettiği güçlükleri ancak tahmin edebiliyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Yok edilen SEKA Kağıt Fabrikası nedeniyle ancak ithal kağıt hamuru ile bazı kağıt türlerini üretebilen ülkemizde yalnızca kağıdın maliyetinin bile büyük güçlük oluşturduğunu tahmin etmek güç değil.

Her gün bir gazete ve her hafta Herkese Bilim Teknoloji dergisi alarak karanlığın aydınlığa dönüşmesine katkıda bulunacağınız sağlıklı ve huzurlu bir yeni yıl dilerim…

Müfit Akyos / [email protected]

Bu yazı HBT'nin 301. sayısında yayınlanmıştır.

Müfit Akyos