Mizah ve sağlığımız

Mustafa Çetiner
Mizah ve sağlığımız

Yıllar önceydi, Ağrı ilinin merkeze bağlı Murathan Köyünde pratisyen hekim olarak mecburi hizmetimi yapıyordum. Köylerdeki çocukları aşılamaya çıkmıştık, bir ben, bir hemşire hanım bir de şoförümüz. Kuş uçmaz, kervan geçmez bir dağ köyüydü. Evlerden birine daldık, küçücük evin içinde kocaman bir Beşiktaş bayrağı asılıydı. Her yerde Beşiktaş. Çok eski bir siyah-beyaz televizyonun arkasını gazeteden kesilmiş Beşiktaş’lı futbolcuların resimleri doldurmuştu. Eve girdik, çocukları aşı için getirmelerini söyledik. Yaşları 3-8 arasında değişen üç erkek çocuk getirdiler karşımıza.

- İsimleri nedir bu çocukların ?
- Metin, Ali, Feyyaz..!

Beşiktaş’ın efsane forvetleri yani... Aşıları yaptık, tam çıkmaya karar vermiştik ki, hemşire hanım koşarak yanıma geldi. “İçeride küçük bir çocuk var, onu saklamışlar.” Köylüler aşı sonrası ateş gibi bazı yan etkiler olduğundan küçük çocuklara aşı yaptırmaz, onları aşıdan kaçırırlardı.


“Olmaz” dedim, “ufaklığı getirin lütfen, aşılamazsak hasta olur sonra...”

İstemeden de olsa ufaklığı yanımıza getirdiler.

-Bu sevimli oğlanın ismi ne peki?
-Ferdinand...!

Beşiktaş taraftarı baba hızını alamamış oğluna o zamanlar çok ünlü olan siyahi bir İngiliz oyuncunun adını vermişti. Ferdinand Beşiktaş’ın kralıydı, sonra uzun yıllar İngiliz Milli takımında da oynadı.

Yaptığınız iş doğrudan “insan” ile ilişkiliyse gülmece kaçınılmazdır, komik hikâyeler yaşar, anlatır durursunuz yıllarca. Ankara Tıp Fakültesindeki öğrencilik yıllarımda bir hocam “yan etkisi olmayan tek ilaç gülebilmektir” derdi.

İngiltere’de diş hekimleri, Mayıs 19 ile 19 Haziran arasını “Ulusal Gülümseme ayı” olarak belirlemişler.

“Abartmışlar canım” diye düşünebilirsiniz ama bilimsel çalışmalar bu düşüncenizi doğrulamayacak haberiniz olsun.

Bilimsel verilere göre gülmek iyidir.

Bakın gülümseyerek neler kazanıyoruz...

Bir kere gülümsemenin mutlu hissetmek ile doğrudan bir ilişkisi var.

Dahası gülümseyenler, asık suratlılara göre ortalama 10 yıl daha uzun yaşıyor. Kimileri bağışıklık sisteminin gülümsemek eylemi ile daha aktif çalıştığını ileri sürüyor. Gülümsemek kalp sağlığınız için de iyi, ayrıca daha genç görünmenize neden oluyor. Yapılan bir anket çalışmasına katılanların %69’u gülümseyen kadınları, mükemmel makyajlı kadınlara tercih ettiklerini söylüyor.

Gülümsemenin iş yaşamını kolaylaştırdığını ve üretkenliği arttırdığını da ileri sürenler var.

Gülmek, sosyalleşmek içinde çok iyi bir yol. İnsanlar grup içinde iki kişilik ortamlara göre 30 kat daha fazla gülüyormuş. Konuşanlar dinleyenlere, kadınlarda erkeklere göre daha çok gülüyormuş.

Pek tıbbi gelmedi mi bu yazdıklarım?

O halde buradan buyurun...

“Kahkaha endorfin salımını artırır ve bedenimizin strese karşı güçlenmesini sağlar. Kortizon ve adrenalin gibi stres hormonlarının seviyesi düşer, tümör hücrelerinin çoğalmasını engelleyen interferon gibi maddelerin üretimi çoğalır.”

İşte bu kadar...

Bu derin tıbbi bilgileri uzmanlığına çok güvendiğim Psikiyatrist Dr. Temuçin Oral’ın web sayfasından aldım, isteyen girip bakar.

Hem gülmenin yararlarını anlatmayı neden sürdüreyim ki size, bu yıllardır çok iyi bilinen bir şey sonuçta.

Ne demişler?

“Bir kahkaha bir kaç kilo pirzolaya bedeldir...”

Hem de kolesterolü artırmayan bir kaç kilo pirzola...

Mustafa Çetiner / [email protected]


Bu yazı HBT'nin 77. sayısında yayınlanmıştır.

Mustafa Çetiner

Prof. Dr. Mustafa Çetiner 1964 yılında Kayseri'de doğdu. Halen Acıbadem Sağlık Grubu Maslak Hastanesi'nde İç Hastalıkları, Hematoloji Bölümü'nde görev yapmaktadır. Hekimliği ve öğretim üyeliği yanında Popüler bilim, etik, tıp ve tıp tarihi konularında kaleme aldığı güncel yazılarıyla tanınır.