Meteoritte bulunan opal ne anlama geliyor?

Fizik ve Uzay Gezegenimiz Öne Çıkanlar
Meteoritte bulunan opal ne anlama geliyor?

Antarktik’teki meteorit parçalarında opal bulundu. Fiziksel açıdan bakıldığında opal, mineraller arasında özel bir yere sahip. Silisyum dioksitten oluşan yapı taşları kristal yapı oluşturmaz, bunun yerine silika küreciklerden meydana gelen tabakaların arasında yer alır. Bu silika küreciklerinin arasında da %30 oranında su molekülü bulunuyor. Opalin renk yansıtması da, ışığın bu tabakalarda kırılması sonucu gerçekleşir.

Opal dünyanın birçok yerinde bulunmuş olmasına rağmen asteroitlerde daha önce saptanmamıştı. Sadece Mars’tan gelen bir meteoritte bilim insanları minik tanecikler bulmuştu. Fakat Londra Birkbeck Koleji’nden Hilary Downes şimdi ilk kez Antarktik’teki asteroit kökenli bir meteoritte opal tespit etti. Meteorit EET 83309, Ross buz şelfinin batısındaki Mawson buzulunun buzul taşı üzerinde bulunmuş. Meteorit bir olasılıkla bir asteroidin yüzeyine ait binlerce küçük parçadan oluşuyor. Bu tahmin, bir zamanlar kozmik ışının ve güneş rüzgarlarının etkisinde kalan meteoridin analizlerine dayanıyor. Downes opali bu parçalardan birinde görmüş. Araştırmacıların sonuçlarına göre opal, meteoridin asteroitten ayrılıp, uzaya savrulmasından önce oluşmuş.

Günümüzdeki opallerde bol miktarda su oluştuğu için meteoritteki opalin varlığı, asteroitlerin su zengini olduğunun bir kanıtı olarak görülüyor.Hatta Downes, meteoritlerin ve asteroitlerin bir zamanlar dünyaya su taşıdığını ve böylece gezegenimizdeki yaşamın tetiklendiğini düşünüyor.


Kaynak: http://www.focus.de/wissen/weltraum/universum-forscher-entdecken-opal-in-meteorit-brachten-asteroiden-wasser-auf-die-erde_id_5672298.html