Dil öğrenmenin kolay bir yolu var mı?

Öne Çıkanlar Toplum

Yeni bir dil öğrenmek, bir yetişkin ya da çok meşgul biri için oldukça zor olabilir; fakat imkansız değil.

Scientific American’da yayınlanmış bir makalede bahsedilen ve yakın zamanda yapılmış olan iki araştırmaya göre, yabancı dili dinleyerek de kolayca öğrenebilirsiniz.

Yani, akşam yemeği hazırlama ya da fatura ödeme gibi günlük işlerle meşgul olurken, öğrenmek istediğiniz dilde yayın yapan bir kanalı dinleyerek kendinizi eğitebilirsiniz.


Makalede bahsedilen araştırmalardan biri 2015 yılında yapılmış. Anadili İngilizce olan kişilerin Hintçe ve Tai dilinde ortak çıkarılan “p” ve “b” seslerini tanıma ve aralarındaki farkı öğrenme süreci gözlemlenmiş. Bunun için iki ayrı çalışma grubu oluşturulmuş. İlk grup 10’ar dakika boyunca önce sesleri dinleyerek tanıma sonra da eşleştirme alıştırması yapmış. İkinci grup ise günde 1 saat boyunca sesleri sadece dinleyerek tanıma alıştırması yapmış.

Sonuçlar, ilk grup ile ikinci, yani sadece dinleyerek sesleri tanımaya çalışan grubun aynı oranda ilerleme kaydettiğini göstermiş.

Diğer araştırma ise 2016’da yapılmış ve bu sefer anadili İspanyolca olan kişilerin Bask dilindeki sesleri tanıma süreçleri izlenmiş. Konuşarak öğrenmeye çalışanların, dinleyerek öğrenmeye çalışanlardan daha az ilerleme kaydettiği gözlemlenmiş.

Dünyanın ilk dil öğrenme uygulaması Babbel’de "dil elçisi" olan ve 20’den fazla dil konuşabilen Matthew Youlden, elde edilen sonuçları şöyle değerlendiriyor: “Dil öğrenirken yabancı yayın kanallarını dinlemek, kelimeleri söylemeye çalışmak yararlıdır. Burada amaç, dili mümkün olduğunca günlük hayata katarak alışkanlık kazanmak.”

Kaynak: https://www.weforum.org/agenda/2017/01/learning-a-language-could-be-easier-than-you-thought-according-to-this-research utm_content=bufferdb5bb&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer