Yapay Zekâ, profesyonel oyuncuların yer aldığı poker turnuvasını kazandı

Öne Çıkanlar Toplum
Yapay Zekâ, profesyonel oyuncuların yer aldığı poker turnuvasını kazandı

Bir yapay zekâ uygulaması, 20 gün süren bir poker turnuvasında galip gelerek, insanlığa karşı yeni zaferini ilan etti. Libratus adı verilen yapay zekâ, dünyanın en iyi dört poker oyuncusunu Pennsylvania'daki bir kumarhanede yendi. Oynanan 120.000 elin ardından Libratus, 1,7 milyon dolardan fazla para kazandı.

Libratus’un yaratıcı ekibinden, Carnegie Mellon Üniversitesi’nde bilgisayar uzmanı olan Tuomas Sandholm, bu başarıya çok sevindiğini belirtti. Ekibin bir önceki yapay zekâsı Claudico, 2015 yılında insanlara karşı oynadığı poker turnuvasını kaybetmişti.

Pokerde belirsizlik egemendir: oyuncular rakiplerinde hangi kartlar olduğunu bilmez ve blöf yapmak isterler. Yapay zekânın da, çok karmaşık kararlar alması, blöflere, yavaş oyunlara ve diğer kandırmacalara karşı mücadele etmesi gerekti.


Malta Üniversitesi'nden Georgios Yannakakis bu başarının yapay zekâ için önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi: "Gerçek dünya eksik ve kusurlu bilgilerden oluşan bir oyundur, dolayısıyla eğer pokeri çözersek, yapay zekâya bir adım daha yaklaşmış oluruz.”

Libratus'un algoritması pokere ya da yalnızca oyunlara özel değil. Yapay zekâya oyunla ilgili herhangi bir strateji öğretilmedi, yalnızca poker kuralları gösterildi ve Libratus verilen bilgiler ışığında kendi yolunu buldu. Sandholm, Libratus'un siber güvenlik, müzakereler, askeri düzenlemeler ve açık artırmalar gibi birçok görevde başarılı olabileceğini belirtti.

Libratus üç ana bölümden oluşuyor

İlk bölüm, oyun başladığında yapay zekânın kullanabileceği stratejilerin bir listesini çıkardı ve Libartus 15 milyon saatlik bir hesaplama yaptı. Bu bölüm, 2015 yılında turnuvayı kaybeden Claudico’dan bu yana çok fazla değişmedi.

Sandholm ve doktora öğrencisi Noam Brown tarafından yeniden tasarlanan ikinci bölüm, her elde Libratus'un stratejisini geliştirmek için çalıştı. "Final çözücü" olarak adlandırılan bu bölüm, yapay zekânın rakiplerinin yaptığı hataları her elin sonucunu öngörmek amacıyla kaydetti.

Libratus’un son bölümü ise, bir sonraki elde oyununu değiştirebilmek için kendi stratejik zayıflıklarını araştırdı; rakiplerinin hamlelerini inceledi.

Yapay zekâ dünyayı ele geçirecek mi?

Turnuvadaki profesyonel poker oyuncularından biri olan Jason Les, "Libratus’un bize pokerin en iyi nasıl oynanacağını öğreten bir çeşit strateji güncelleme bileşeni varmış gibi görünüyor. Stratejisi zaman geçtikçe gelişiyor ve her geçen gün daha sert oynuyor" dedi.

Kaybetmelerine rağmen, profesyonel oyunculara, performanslarına göre toplamda 200.000 dolarlık ödül potu dağıtacak ancak araştırma ekibinin şimdilik Libratus’tan maddi bir kazancı yok. Ekip yapay zekânın zaferinin ardından, Libratus’un algoritmalarını hakem denetimi yapılan bir dergide yayınlamayı planlıyor.

İngiltere'nin Essex Üniversitesi'nden Simon Lucas, yapay zekânın gerçek dünyayı ele geçirmesinin hala çok zor olduğunu söyledi: "Gerçek dünyada, genellikle bir kart oyununda olduğundan çok daha fazla seçeneğiniz var. Olasılıklar daha açık uçlu."

Kaynak: https://www.newscientist.com/article/2119815-ai-just-won-a-poker-tournament-against-professional-players