3D yazıcısında kulak kepçesi üretildi

Öne Çıkanlar Sağlık Teknoyaşam
3D yazıcısında kulak kepçesi üretildi

Amerikalı bilim insanları yeni bir biyolojik 3D yazıcısı geliştirdi. Böylece her hastaya uygun kemik, kıkırdak ve diğer dokular da üretilebilecek. Şimdiye dek üretilenler arasında çene kemiği ve kulak kepçesi var. Bu organların işlevsel doku biçimleri farelere aktarıldıktan sonra gelişmiş. Araştırmayı yöneten Anthony Atala’ya göre yeni yazıcı yedek dokular için önemli bir gelişme.

Yazıcı her biçimde kalıcı insan dokusu üretebiliyor. Geliştirildiği taktirde insana nakledilebilecek canlı doku ve organ yapıları da üretebilecek diyor Wake Forest Rejeneratif Tıp Enstitüsü müdürü. Amerikan ordusunun birkaç kuruluşu tarafından desteklenen “Entegre Doku ve Organ Baskı Sistemi” (ITOP) diğerlerine göre bazı avantajlara sahip.

Araştırmacılar ayrıca bu yapıya, hücrelere besleyici madde ve oksijen sağlayan mikrokanallar da eklemişler. Araştırmacıların belirttikleri gibi ITOP kişiye özel çözümler üretebilecek yetide. Bunun için gerekli veriler hastaların 3D görüntülerinden (manyetik rezonans ve bilgisayarlı tomografi) alınıyor ve bunlar bir bilgisayarda modele çevrildikten sonra basılıyor. Bilim insanları ITOP’un karmaşık 3D yapıları geliştirebileceğini kanıtlamak için yapay kulak kepçesini farenin deri altına yerleştirmişler. İki ay sonra bile iyi durumda olan kulak kepçesinde kıkırdak dokusu ve kan damarları gelişmiş. Araştırmacılar aynı başarıyı çene kemiğinde ve kas dokusunda da elde etmişler.