Dünya çapında sosyal bilimcimiz Muzaffer Şerif yeniden keşfediliyor

Editör ne diyor?

"Uluslararası sosyal bilimin tartışmasız saygın ismi" diye nitelendiriyor Prof. Nebi Sümer, Muzaffer Şerif’i: "Muzaffer Şerif sadece dünyada sosyal psikolojinin kurucu önderlerinden birisi değil, aynı zamanda farklı sosyal bilimleri eklektik bakışla harmanlayarak, kuramlarını deneysel yöntemle, kanıta dayalı geliştiren ilk sosyal bilimcilerdendir..."

Evrensel bilimsel kişiliği, Şerif’in ülkemizde dramatik olaylar yaşamasına ne yazık ki engel olamadı. Solculuk ve düşünce düşmanlığı topraklarımızda yeni değil; ne yazık ki sürüyor. Ülkemizin içinde bulunduğu yoksunluklar ve yoksulluklarla bu çizgi arasında birebir ilişki ve paralellikler kurmamak, ancak körlükle açıklanabilir.

Muzaffer Şerif, ülkemiz sosyal psikoloji ve sosyal bilimler alanında çalışanlar tarafından çok iyi bilinir. Onun dünya çapında öncü ve bilim dalı kurucu özelliği ve yaptığı büyük katkılar da.


Biz neden şimdi gündeme getirdik Şerif’i?

Amerika’da Trump’ın milleti kutuplaştırıcı politikası, sosyal psikologların dikkatini çekti. 1950’lerde McCarthy’nin toplumdaki ayrıştırıcı ve bölücü cadı avından sonra, bilimciler herhalde Trump zamanındaki kadar kamplaştırıcı bir politikayla karşılaşmamışlardı. Ve hemen Muzaffer Şerif’i ve onun çok ünlü Hırsızlar Mağarası deneyini anımsayarak, çatışmacılık ile nasıl bir sosyal mühendislik politikası güdüldüğünü gündeme getirdiler. Şüphesiz bu kutuplaştırıcı politikayı Türkiye yıllardır yaşıyor.

Muzaffer Şerif’in izinden giderek, ülkemiz sosyal bilimcileri için,"Kutuplaşan ve gettolaşan Türkiye'de ne yapılabileceğini daha cesur sorgulayabilir ve toplumu uzlaştıracak üst ortak amacın ne olabileceğini, derinleşen çatışmanın nasıl çözüleceğini tartışmaya başlayabilirler"  diyor Nebi Bey.

İnsana değer veren ekonomi

Doğan Kuban bu hafta “Küçük Güzeldir” başlıklı yazısıyla paraya değil, insana değer veren ekonomiye değiniyor. Kuban’a göre insanca bir yolda, paradan önce insan mutluluğunu temel alan bir ekonomik örgütlenme, aç, işsiz, evsiz barksız, eğitimsiz kalmayan ve gereksiz tüketim yapmayan bir toplum idealinden başlayarak çağdaş bir ekonomi tasarlanabilir.

Bu hafta bir de yepyeni bir organla tanıştık: Interstitium. Anatomideki kılı kırk yaran çalışmalardan sonra bu yeni bilgi şaşırtıcı değil mi? Ancak bunun yeni bir organ kabul edilmesi için ileri çalışmalara gereksinim var.

Çevresindeki insanların iş yapmak ve üretmek için büyük bir isteksizlik sergilediğini gözlemlediğini belirten Ali Akurgal, çözümü Sakıp Sabancı’nın şu sözlerinde arıyor: “Üretim, üretim, üretim.” Erdal Musoğlu günümüzden 2300 yıl öncesine uzanarak “Bir kuyu, bir deve ve bir çubuk ile dünyanın çevresi nasıl ölçülür” diye soruyor ve büyük bilgin Eratosten’in bu hayranlık uyandıran çalışmasını anımsatıyor.

Mustafa Çetiner “nostaljik takılıyor” ve geçmişlerimizi ne belirler, ne yaparız da kendimiz oluruz diye soruyor. Tanol Türkoğlu’nun Dijitalem’i bu ay “Dijital Günah” başlığı altında bir dizi ilginç gelişmeye daha değiniyor. Kullandığınız robotların size nasıl hitap etmesini isterdiniz: Abi/Abla, Reis/Başkan, Hanımefendi/Beyefendi, Patron/Sahip, Aşkım/Sevgilim… Robotlarla geyik muhabbeti yapabilecek miyiz?

Planlı olmadan sanayileşmede başarılı olmanın hayal olduğuna işaret eden Bayram Ali Eşiyok, 20. yüzyılda sanayileşmede başarılı olmuş ülkelerin hemen hemen hepsinin planlamaya başvurmuş olduklarını vurguluyor. Nuran Hariri, yiyeceklerin geleceğinde kısa bir gezintiye çıkıyor. Örneğin et artık laboratuvarda üretilecek. Şimdiden dünyada 2 tür kültür eti bulunuyor.

HBT ile geleceği kuruyoruz, yeni bir beyin besleme haftası başladı, sevgilerimizle...

***

Gençlere 200 HBT aboneliği ve ilk 40 genç

Bilime her zaman destek olan eğitimci İzzettin Silier’in, gençler için hediye HBT kampanyasına başvurular giderek artıyor. Silier, gençlerin bilimle ilişkisini geliştirmek ve HBT’nin yayılmasını sağlamak amacıyla 100 dijital, 100 basılı dergi aboneliği için destek olacağını açıklamıştı. 20 dijital ve 20 basılı dergi aboneliğini başlatacağımız ilk 40 öğrencimizin isimlerini paylaşıyoruz. Gelecek hafta listeyi yayınlamayı sürdüreceğiz. Sevgili gençler sizlerle birlikte olmaktan mutluyuz, iyi okumalar!

Basılı dergi

Büşra Derim: Hacettepe Üni. Dil/Konuşma Terapisi. Mengü İşmen: Anadolu Üni. Spor Yönetimi. Rabia Yetiş: İTÜ Mol. Biy. Gen. Dilara Birsen: YTÜ Metalurji/Malzeme. Işıl Önder: Kocaeli Üni. Çalışma Eko. Fethiye Kabataş: İstanbul Üni. İspanyol Dili Ed. Sare Koç: Afyon Kocatepe Üni. SKY. Hatice Özaltın: Bahçeşehir Üni. Biyomedikal. F. Özgür Barkçin: Şehit Dilay Turan Ortaokulu. Nisan Avcı: Aydın TED Ege Koleji. Erdi Erkılıç: Anadolu Üni. İşletme. Hazal Şeval Küpeli: Ankara Üni. Ziraat Fak. Bahçe Bitki. Sedat Bozdoğan: Çanakkale 18 Mart Üni. Seyahat İşletme/Turizm Rehberliği. Kerem Yücel: Eyüp Anadolu Lisesi. Ahmet Bozkurt: Aksaray Üni. İşletme. Melih Metin Budak: Konya Necmettin Erbakan Üni. Biyoteknoloji. Seray Ayakta: Sabancı Üni. Bilgisayar Müh. Açelya Fani: Nuh Naci Yazgan Üni. Psikoloji. Sina Yılmaz: Küçükçekmece Gazi Anadolu Lisesi. Deniz Can Aykurt: Samsun 19 Mayıs Üni. Elektrik-Elektronik Müh.

Dijital dergi

Meltem Bal: Kastamonu Üni. Bilgi/Belge Yönetimi. Anıl Sedat Ertan: Mersin Hacı Sabancı Anadolu Lisesi. Volkan Yasakçı: Ege Üni. Fen Bil. Ens. Doktora. Süleyman Aydın: Ege Üni. Makine Müh. Bahar Sarıkamış: İstanbul Medipol Üni. Tıbbi Biy. Gen. YL. Gökay Gündüz: 9 Eylül Üni. İktisat. Erol Kıbrıs: İTÜ Mat. Müh. Mesut Keskin: Boğaziçi Üni. Bilgisayar Müh. YL. Özay Öztürk: Ankara Üni. Eczacılık Fak. Deniz Sesli: ODTÜ Kimya Müh. Nilya Çalık: Tarsus Abdülkerim Bengi Anadolu Lisesi. Kadir Atalı: Kocaeli Üni. Elektronik/Haberleşme Müh. Nagihan Aslanhan: Galatasaray Üni. Endüstri Müh. Zelal Erdoğan: Çukurova Üni. Devlet Kons. Berfin Altan: Çanakkale 18 Mart Üni. İktisat. Mustafa Hayri Türkyılmaz: Ankara Üni. Astronomi/Uzay Bil. YL. Anıl Özen: Samsun 19 Mayıs Üni. Elektrik-Elektronik Müh. Ezgi Güler: Çanakkale 18 Mart Üni. Mol. Biy. Gen. Vahid Çağatay Çoksan: KKTC Doğu Akdeniz Üni. Psikoloji. Üveys Altun: YTÜ Sanat/Tasarım Fak.