Bugün sadece astronomlar için değil, tüm insanlık tarihi için çok önemli bir gün. Zira beklenen an geldi çattı; yıllar süren bir çalışmanın eserine bakıyorsunuz; tarihte teleskop yardımıyla fotoğrafı çekilen ilk kara delik fotoğrafı kısa bir süre önce yayınlandı. Kimileri görüntünün netliği açısından sonuçtan pek de memnun olmasa da galaksimizin gizemini çözmeye bir adım daha yaklaşmış bulunuyoruz.
500 milyon trilyon km uzaklıktaki bu kara delik, Dünya'nın 3 milyon katı ve bilim insanları tarafından "canavar" olarak nitelendiriliyor. Bu canavar kara delik, dünya genelinde sekiz teleskop ağı tarafından fotoğraflandı. Yayımlanan fotoğrafta, kara deliğin yerçekimi tarafından çekilen parlak bir gaz halesiyle (ateş çemberiyle) çevrili olduğu görülüyor. Bunun nedeni de deliğe düşen aşırı ısınmış gazlar.
Event Horizon Telescope (EHT) ile çekilmiş kara delik fotoğrafının detayları bugün Astrophysical Journal Letters yayınlandı. Çalışmanın başındaki isimlerden Hollanda'daki Radboud Üniversitesi'nden Prof. Dr. Heino Falcke, BBC News'e kara deliğin M87 galaksisinde bulunduğunu açıkladı: “Gördüklerimiz tüm Güneş Sistemimizin boyutundan daha büyük.”
Falcke ayrıca, bu kara deliğin Güneş'in 6,5 milyar katı bir kütleye sahip olduğunu da sözlerine ekledi: “Var olduğunu düşündüğümüz en ağır kara deliklerden biri. Evren'deki kara deliklerin ağırlık şampiyonu, mutlak bir canavar.”
Çalışmaya dahil olmayan Stanford Üniversitesi'nden teorik astrofizikçi Roger Blandford ise “Böyle bir görüntü, Einstein'ın genel göreliliğinin, çok güçlü olduğunda yerçekimini tanımlamak için doğru teori olduğunu doğrulayabilir ve bize kara delik çevresinde gerçekte neler olduğunu anlatabilir” ifadelerini kullandı.
Detaylar dergimizin bir sonraki sayısında olacak.
Batuhan Sarıcan / batusarican@gmail.com
Kaynakça:
https://www.bbc.com/news/science-environment-47873592
https://www.popsci.com/event-horizon-telescope-black-hole-watch