Sivas ve ötesine 30 öğrenci ve öğretmene ücretsiz abonelik

Duyuru ve Etkinlikler

Bir okurumuz daha Sivas ve ötesindeki Doğu – Güney Doğu bölgelerinde bulunan öğrenci ve öğretmenlere üç aylık HBT dijital aboneliği hediye ediyor. Başvuruların “Gültekin Yazgan adına 3 aylık dijital abonelik” mesajı ile [email protected] adresine yapılmasını rica ediyoruz.

Okurumuzun açıklaması şöyle:

“HBT derginin, Sivas ve doğusundaki illerimizdeki lise öğrenci ve öğretmenleri arasında tanınmasına katkıda bulunmak amacıyla, 30 kişiye 3 aylık dijital abonelik armağan etmek istiyoruz. Böylelikle abone olacaklar derginizin hem yeni, hem de daha önce yayımlanmış olan tüm sayılarını yakından inceleyerek ileride belki de kendileri abone olmak isteyecek, bilim ve teknoloji dünyasındaki gelişmeleri izlemiş olacaklardır. Bu fırsatla değerli HBT okuyucularına da çağrı yapıyoruz: Sizler de yakınlarınızın doğum günlerinde, bayramlarda ve yılbaşlarında dergi aboneliği armağan edebilirseniz, HBT'nin özlenen 50.000 baskıya ulaşmasına katkıda bulunmuş olursunuz.”


Gültekin Yazgan kimdir?

TÜRGÖK (Türkiye Görme Özürlüler Kütüphanesi) kurucusu olan Avukat Gültekin Yazgan, 13 Temmuz 1927’de Aydın’da doğdu. İlkokul beşinci sınıfta iken bir kaza sonucu görme yetisini kaybetti. O yıllarda, kör insanların öğrenimlerini sürdürerek meslek sahibi olabileceğine, topluma katkı sağlayacağına inanan yoktu. Bu yüzden ilkokulundan ayrılmak zorunda kaldı.

Körlüğü kabullenmişti, ama okuldan ayrı kalmayı, işe yaramaz bir insan olarak yaşamını sürdürmeyi reddetti. Özel öğretmenlerin desteği ile Braille alfabesi ve İngilizce öğrendi. British Council’in Aydın’da açmış olduğu İngilizce kursuna devam ederken, kurumun Türkiye temsilcisi ona bir çuval dolusu kitap armağan etti. Böylece Yazgan, bir gün Türkiye’deki görme engelli insanların faydalanması için kitaplık kurmayı hayal etmeye başladı.

Bu sırada Mithat Enç’in girişimiyle Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu’nun görme engelliler için dışarıdan okul bitirme sınavı sayesinde 1946’da ilkokul, 1947’de ortaokul, 1948’de lise diplomalarını almayı başardı ve aynı yıl Ankara Hukuk Fakültesi’ne devam etmeye başladı. 1952’de Ankara Hukuk Fakültesi’ni birincilikle bitiren Yazgan bir yandan avukatlık stajı yaparken, bir yandan da Türkiye’nin ilk körler okulu olan Ankara Körler Okulu’nda tarih, sosyal bilgiler ve İngilizce öğretmeni olarak çalışmaya başladı. 1955 yılında Birleşmiş Milletler Bursu alarak İngiltere, Almanya, Yugoslavya ve Yunanistan’daki körlerle ilgili kurumlarda inceleme yapmak fırsatını buldu. Görme engelli olarak ilk kez İzmir Akşam Ticaret Lisesi’ne hukuk öğretmeni ve daha sonra da Buca Yüksek Okulu’na Medeni Hukuk Öğretim Görevlisi olarak atandı. Serbest avukatlığı da sürdürdü̈. Psikoloji ve eğitim konusunda çeşitli kitaplar çevirdi. Bir grup dostuyla birlikte İzmir Görme Özürlüler Kitaplığını Kurma ve Yaşatma Derneği’ni kurdu. İzmir Görme Özürlüler Kitaplığı açıldı. Yaşamını anlattığı Kör Uçuş isimli bir kitabı vardır.

Gültekin Yazgan başarısının sırrını şu cümlelerle açıklar: “Körlüğü hiçbir şekilde engel kabul etmeyip yaşamımı gerek kendim gerekse arkamdan yetişen kör arkadaşlara örnek olmak için mücadele ile geçirdim. Her zaman bir hedefim ve onu gerçekleştirecek bir programım vardı. Hayal eder ve hayallerimi gerçekleştirmek için yılmadan çalışırdım. Bence başarının sırrı burada.”

Not: Gültekin Yazgan'ın kurduğu, 6000 görme engelli kişiye gönüllü olarak hizmet veren Görme Özürlüler kitaplığıyla ilgili ayrıntılı bilgi ve olabilecek desteğiniz için bkz.: www.turgok.org