Yeni bir eşiğin önündeyiz: Merhaba 2. yıl!

Editör ne diyor?

Herkese Bilim Teknoloji dergimiz geçen yıl 1 Nisan’da okura sürpriz yaptı ve merhaba dedi. 1 yılı geride bıraktık, hızlı aktı zaman… Her hafta yeni bir sayıyı hazırlarken, kuşkunuz olmasın herkes çok emek harcıyor ve daha iyi bir dergi için çırpınıyor. Okurlarımız sağ olsunlar, övgülerini eksik etmiyorlar.

Haluk Ertan hoca, HBT’nin yayınını öğrenince hemen dijital abone olmuş, iki genci de abone etmiş ve yayınladığımız Palmiye Yağı üzerine yazısını gönderirken taa Avustralya’dan şöyle yazıp cesaret veriyordu bize:

"Düşündüğümde, 1980'li yılların ortasında çiçeği burnunda bir doktora öğrencisiyken Cumhuriyet Bilim Teknik'le başlattınız uzun yürüyüşe önce sevdalı bir okur, daha sonra da yazar olarak katılmıştım. Bunca yıl geçti, HBT'ye erişildi ve birlikte yürümeyi sürdürüyoruz. Sanırım aydınlanma mücadelesinin sihri burada yatıyor…”


İşte bu demiştik, oluşturduğumuz bir dünya içindeyiz, birbirimize bağlı ve ortak bir hedefe doğru bitmez tükenmez bir yürüyüş içindeyiz hepimiz... 30 yıllık yayına son verilince, 30 yıllık birikimin sürmesi gerektiği konusunda çevremizde bir görüş birliği vardı. Popüler bir bilim dergisinin önemini bilen ve bizimle de büyüyen genç arkadaşlar sonuçta ofisimizi bastılar ve bizi yeni bir başlangıca zorladılar.. Şunu biliyorduk: Bilimin sesi yine yükselmeliydi ve yeni bir dergiyi yaşatacak bir okur kitlemiz vardı. Şüphesiz ki daha zengin bir dergi üretmek hedefimizdi.

Sizlerle yola çıktığımız bir yıllık serüvenimizin bir eleştirisini şüphesiz yapıyoruz ve yapacağız. Daha iyisi için! Eksikleri görmek ve tamamlamak için!

Türkiye’nin bilimi yeterince içselleştirdiğini söyleyemeyiz. Burada görev şüphesiz ki akademi dünyasına, üniversite ve kurumların yöneticilerine düşüyor. Ama siyaset, ahh o yönetici siyaset, sürekli ileriye doğru kışkırtıcı, her açıdan yol açıcı olması gereken siyaset! Bilimin sesi susmaz. Bilimi halka aktarmanın yolu yordamı bitmez.

HBT ne ifade ediyor bize?

Bu ülke meselesidir. İnsan meselesidir. Yaratıcılığını dışa vurmak için yol ortam arayan insanımızın meselesidir. Halkın bilgi edinme hakkıdır. Temel meselelerimizi bilimsel düşünce ışığında tartışma hakkıdır! Dünyamızı biçimlendirecek gelişmeler hakkında tartışma, okuma, öğrenme konusudur. Bilimsel faaliyet, felsefe, sanat, bilim-teknoloji mühendisliği, düşünsel hayat ile birlikte, insanoğlunun en temel faaliyet alanıdır. Toplumu değiştiriyor, bilinçlerde sıçrama yapıyor… Bilimsel düşünmeyi sistematik olarak içselleştirebildiğimiz ölçüde dünya ve ülkedeki olayları kavrama olanağımız artıyor ve tabii tartışarak bu olaylara müdahale etme olasılığımız da…

herkesebilimteknoloji.com internet sitemiz de bizim sesimiz, bu yayınla daha geniş çevreye ulaşıyoruz. Bunlar yeterli değil. Gelişmiş ülkelerde popüler bilim dergileri bizim ülkemizle kıyaslanamayacak çoklukta satıyor. Çünkü tarihsel anlamda da bilim birikimi bizi kat be kat aşıyor.

Bizim zorluğumuz, Osmanlı'dan devraldığımız bir bilim kültürü-bilinci birikiminin olmaması veya çok çok zayıf olması. Bugün bilimde öncü olan ülkelerde bu birikimin en az 500 yıllık bir geçmişi var. Ayrı bir yazıda belirteceğim, ama ana fikri söyleyeyim: Bu ülkelerde ortaya çıkan büyük bilim insanları ve büyük bilimsel buluşlar ve düşüncelerle, ülkelerin gelişmişlikleri arasında birebir örtüşme var. Ülkelerin bilimsel geçmişlerine bakın, bugün nerede olduklarını kestirin.

Biz bu eşiği aşmak istiyoruz. İkinci yıl daha büyük kitlelere ulaşarak bir önemli adım daha ileriye doğru atmak istiyoruz. Bunu, ele ele, birbirimize dayanarak, dalga dalga büyüyerek başarabiliriz. Sizler de görevlisiniz!

Geçen Cumartesi günü İki Bilge toplantımızda Doğan Kuban hocayı dinledik. Biz de HBT’nin birinci yaşını kutladık. Sohbet ettik, tartıştık, Kuban hoca kitaplarını imzaladı.

Bu sayımız özel; 32 sayfa ile size merhaba diyoruz. Çok zengin bir içerikle! Farklı konularla! HBT’yi edinin, yaygınlaştırın...

Sloganımızı unutmayın: Geleceğimizi kuruyoruz, gelecek bilimsel düşünce üzerinde yükseliyor. Ve her Cuma bu amaçla yayınlanan HBT; yani beyin besleme günü!

İkinci yıl önümüzdeki eşiğin üzerinden bir sıçrama yapacağız, tabi destekleriniz önerileriniz ve eleştirilerinizle birlikte…

Sevgiyle kalın...